Zdravlje

Dojena djeca imaju manje problema s ponašanjem

Novorođenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života ima manje problema u ponašanju u dobi između sedam i 11 godina, a posljedično i kasnije u životu, pokazala je studija objavljena u utorak.


Ona je provedena u Južnoafričkoj Republici na 1500 zdrave djece od kojih je 900 isključivo dojeno.

Ona djeca koja su dojena šest mjeseci, što je razdoblje koje preporučuju pedijatri, imala su 56 posto manje rizika da razviju probleme u ponašanju na početku osnovne škole od onih koji su hranjena kraće od mjesec dana, utvrdili su znanstvenici čiji je rad objavljen u američkom časopisu Plos Medicine.

“Hranjenje isključivo majčinim mlijekom ima puno veću važnost nego se smatralo i to za više aspekata razvoja djeteta”, rekao je Tamse Rochat iz Durbana, glavni autor studije.

Problemi s ponašanjem u djetinjstvu mogu dovesti do agresivnog i asocijalnog ponašanja. To utječe na učenje i odnose s bližnjima i može dovesti do problema sa samopouzdanjem i sa psihičkim zdravljem. Sve to može rezultirati profesionalnim neuspjehom kasnije u životu, pojašnjava Rochat.

Studija je također pokazala da djeca koja idu u jaslice kroz najmanje godinu dana imaju 74 posto više izgleda da će bolje mentalno funkcionirati.

Isto tako, djeca koja kod kuće imaju dobru intelektualnu stimulaciju – primjerice razne igre – imaju 36 posto više izgleda za bolje funkcioniranje mozga.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: hr.n1info.com | Foto: babycouture.in

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close