VijestiTurizam

Dođite na Fašnik vu Zagrebu!

Danas u 12,15 sati, na Trgu bana Jelačića, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pozdravit će okupljene na manifestaciji Fašnik vu Zagrebu, u organizaciji Kulturnog centra Travno, Narodnog sveučilišta Sesvete i KUD-a Prepuštovec.


Pokladne tradicije žive i danas u različitim oblicima ne samo u ruralnim nego i urbanim sredinama. U organizaciji Gradonačelnika i Grada Zagreba, u Zagrebu se obnavlja tradicija organiziranja fašničkih proslava pod nazivom Fašnik vu Zagrebu. Realizatori su Kulturni centar Travno, Narodno sveučilište Sesvete i KUD Prepuštovec koji ima dugu fašničku tradiciju.

Fašnička povorka prerušenih i maskiranih sudionika kreće sa Trga maršala Tita u 11,00 sati do Trga bana Jelačića. Istovremeno će se na Trgu bana Jelačića od 10,30 sati odvijati pretprogram, u kojem će sudjelovati zagrebački zborovi, dječji vrtići, osnovne škole, plesne i folklorne skupine, mađioničari i žongleri.

Scenskim programom, pod nazivom Fašnik vu Zagrebu, koji počinje na Trgu bana Jelačića u 12,00 sati, predstavit će se pokladne i karnevalske urbane i ruralne folklorne tradicije različitih regija. Na samom početku gradonačelnik Grada Zagreba predat će ključeve Grada fašničkim vlastima.

U programu će sudjelovati izvođači iz grada Zagreba (puhački orkestri, mažoretkinje, folklorni ansambli, plesne skupine, zborovi, maskirane skupine iz osnovnih škola i dječjih vrtića, bubnjari, cirkuske skupine, animatori maski i lutaka, žongleri i mađioničari) te gosti iz raznih krajeva Hrvatske. Nakon fašničkog programa posjetitelje će zabavljati Mladen Kos, Nikolina Hižar i bend Full gas.

Ključevi Grada bit će vraćeni na fašnički utorak kada će lutak fašnik biti kažnjen za sve zlo u protekloj godini i spaljen na lomači. Pozivamo sve građane na Fašnik vu Zagrebu te se nadamo će se odazvati u što većem broju kako bi uživali u povorci i velikom fašničkom slavlju u samom srcu Grada Zagreba.


 

Foto: vgdanas.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close