Događanja

“Dnevnik jedne ljubavi” dobitnik Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe

Na ovogodišnjoj dodjeli glazbenih  nagrada Porin , osim za životno djelo, uručit će se i poseban Porin za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe . Dobitnici nagrade su Josipa Lisac, Ivica Krajač i Karlo Metikoš , za kultni album iz 1973. godine, “Dnevnik jedne ljubavi”!

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš za njega je napisao: “Na svakoj i svačijoj listi ključnih ostvarenja hrvatske glazbene scene, ostvarenja koja ostavljaju trag ne samo u vremenu kad su nastala nego imaju i trajan utjecaj, a koja zovemo antologijskim, na jednom od vodećih mjesta uvijek bi se morao naći “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac s prepoznatljivim crno-bijelim ovitkom Joze Ćetkovića od čijeg se objavljivanja navršilo više od 40 godina . A solistička se karijera Josipe Lisac – nakon učešća u sastavima O’Hara i Zlatni akordi te nekoliko solističkih skladbi Alfija Kabilja, Arsena Dedića i Frane Paraća – fascinantno uzdigla ambicioznim konceptualnim albumom. Za bilo koju pjevačicu u nježnoj dobi od 23 godine – kako danas, tako jučer, kako u Hrvatskoj, tako u Americi ili Velikoj Britaniji – to je bio i ostao ogroman zalogaj” .

Josipa Lisac je 2013. godine koncertnom turnejom obilježila 40 godina od izlaska albuma “Dnevnik jedne ljubavi” . Njezin prvijenac nastao 1973. godine u suradnji s Karlom Metikošem , tada poznatim rock izvođačem, kasnije autorom većine njenih pjesama, bio je prvi konceptualni album na području bivše države i predstavlja neizostavni dio domaće rock antologije .

Njihov suživot i strast prema glazbi očitovat će se i na Josipinim ostalim albumima i pjesmama koje i danas jednako plijene pažnju i interes publike. Album “Dnevnik jedne ljubavi” Croatia Records ponovo je objavila kao digitalno remasterizirano izdanje 2009. godine , a godinu dana poslije u kategoriji najboljeg reizdanja nagrađeno je Porinom . Vinilno izdanje “Dnevnika jedne ljubavi” Croatia Records objavila je 2013. godine.

Ovogodišnja dodjela nagrade Porin održat će se 6. ožujka u splitskoj Spaladium Areni. 


 

Izvor: Croatia Records

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close