KulturaIzdvojeno

Dnevni lički vodič: Lička kapa

LIKA CLUB ONLINE SHOP

Širimo ličku kulturu na moderan način!


Lička kapa tradicionalno je pokrivalo za glavu i najpoznatiji dio ličke narodne nošnje. Kapa ima oblik cilindra s ravnim vrhom i samo dvije boje – crnu i crvenu. Obod kape ukrašen je krugovima izvezenim lančanicom, a na  stražnjem dijelu oboda ima našivene duge rese. Nekad u prošlosti muškarci su je svakodnevno nosili, a smatra se da je nastala od jednog tipa japodskog oglavlja. Druga teorija kaže da je lička kapa nastala nakon Krbavske bitke 1493. godine. Tako crvena boja simbolizira prolivenu krv, a crne rese koje vise sa kape označavaju suze majki koje su ostale bez svojih sinova i muževa.

Originalnu ličku majicu s natpisom “Lička kapa” naručite putem webshopa na linku! Majice su dostupne u 5 veličina (S-2XL) i u tri različite varijante.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close