KulturaIzdvojeno

Dnevni lički vodič: Lička kapa

LIKA CLUB ONLINE SHOP

Širimo ličku kulturu na moderan način!


Lička kapa tradicionalno je pokrivalo za glavu i najpoznatiji dio ličke narodne nošnje. Kapa ima oblik cilindra s ravnim vrhom i samo dvije boje – crnu i crvenu. Obod kape ukrašen je krugovima izvezenim lančanicom, a na  stražnjem dijelu oboda ima našivene duge rese. Nekad u prošlosti muškarci su je svakodnevno nosili, a smatra se da je nastala od jednog tipa japodskog oglavlja. Druga teorija kaže da je lička kapa nastala nakon Krbavske bitke 1493. godine. Tako crvena boja simbolizira prolivenu krv, a crne rese koje vise sa kape označavaju suze majki koje su ostale bez svojih sinova i muževa.

Originalnu ličku majicu s natpisom “Lička kapa” naručite putem webshopa na linku! Majice su dostupne u 5 veličina (S-2XL) i u tri različite varijante.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close