Događanja

Djela kojima su istekla autorska prava

Odluka američkog suda u Los Angelesu omogućila je uključivanje poznate pjesme ‘Happy Birthday To You’ u javno dobro koje nije podložno autorskim pravima, potaknula nas je da istražimo što se još može besplatno od umjetničkih djela konzumirati i upotrebljavati u umjetničkom radu bez straha od tužbe


Trebao je to biti veliki obračun na kalifornijskom sudu između kompanije Warner/Chappell i skupine filmaša koji su tužili gigantsku korporaciju zbog polaganja prava na poznatu rođendansku pjesmu ‘Happy Birthday To You’. Naime, melodiju poznate pjesme koja se pjeva na rođendanima diljem svijeta napisale su 1893. sestre Patty Smith Hill i Milldred J. Hill pod naslovom ‘Good Morning To All’. Patty je radila u vrtiću pa su sestre pjesmicu uključile u svoju zajedničku knjigu ‘Song Stories from Kindergarten’ te su autorska prava prenijele na svojeg tadašnjeg nakladnika Clayton F. Sunny Co., uz zamjenu za dio profita od prodaje knjige.

S vremenom su pjesmi dodani novi rođendanski stihovi (jedna od najpoznatijih izvedbi pjesme je ona Marilyn Monroe na rođendanu Johna F. Kennedyja), a Warner Music dobio je autorska prava na pjesmu 1988., kada je kupio firmu Birch Tree Group koja je bila zapravo nasljednica Clayton F. Sunny Co. Prema procjenama, Warner je od tada svake godine u tantijemama na korištenje pjesme ‘Happy Birthday To You’ zarađivao dva milijuna dolara godišnje, a i sami su predstavnici Warnera priznali kako su za korištenje te pjesme u nekim slučajevima naplaćivali i iznose od šest znamenki.

Zahvaljujući tužbi Warner odlučio nagoditi se s filmašima, te odustati od autorskih prava na ‘Happy Birthday To You’, koja je po nagodbi dogovorenoj samo nekoliko dana pred početak potencijalno skupog suđenja koje bi bilo loše za imidž kompanije, pa je sada vjerojatno najpoznatija rođendanska pjesma postala dio javnog dobra tj. public domain.

Tako se ove godine može i ranije proslaviti Public Domain Day, koji se inače obilježava 1. siječnja s obzirom na to da se sada i u filmovima može pjevati ‘Happy Birthday To You’ bez brige da se za to Warneru mora platiti novac. U većini europskih zemalja umjetnička djela postaju javno dobro sedamdeset godina nakon smrti autora, a portal koji se bavi agregiranjem djela kojima su istekla autorska prava Public Domain Review navodi kako se u 2015. toj listi pridružuju djela, između ostalih, Iana Fleminga, nobelovca Romaina Rollanda, Flannery O’Connor, Fillipa Tomasa Marinettija te slike Vasilija Kandinskog i Pieta Mondriana.

Na poznatom književnom portalu Goodreads, na kojem se komentiraju i ocjenjuju pročitanje knjige, može se pronaći i lista najpopularnijih knjiga koje više ne podliježu autorskim pravima, a među prvih deset su remek-djela svjetske književnosti poput ‘Slike Doriana Graya’ Oscara Wildea, ‘Ponosa i predrasuda’ Jane Austen, Twainove ‘Avantura Huckleberryja Finna’ i ‘Don Quijotea’. Od ove je godine u public domainu i ‘Mali princ’ Antoinea de Saint-Exuperyja u većini europskih zemalja, s izuzetkom Francuske, što je još jedan pokazatelj neusklađenosti zakona iz tog područja unutar Europske unije, na čemu se već dugo radi.

Postoje i kontroverze oko toga kada će isteći autorska prava na ‘Dnevnik Anne Frank’, oko čega se u Europi spore pravnici i nakladnici. Pariški odvjetnik Alexandre Braun smatra da će autorska prava isteći 2016., dok Fond Anne Frank – koji drži autorska prava najpoznatijeg dnevnika na svijetu – smatra da se to neće dogoditi sve do 2050. Možda će i taj prijepor morati rješavati sud, baš kao što je bio slučaj s ‘Happy Birthday To You’.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close