Intervju

Direktorica TZ Slunja Jasmina Mrkonja: “Bogatstvo različitosti je naša najveća prednost”

DESTINACIJA SLUNJ RASTOKE

Prošlu godinu obilježilo je veliko priznanje Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda. Slunj sa svojim Rastokama i mlinicama, s prekrasnom i očuvanom prirodnom i povijesnom baštinom, našao se u mreži 54 najbolja turistička sela svijeta.


O dojmovima nakon osvajanja nagrade, kulturnim i povijesnim znamenitostima destinacije i očekivanjima od nove turističke sezone razgovarali smo s Jasminom Mrkonjom, direktoricom Turističke zajednice Grada Slunja.

Za početak, recite nam kako ste zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom? Koji broj dolazaka je ostvaren i koji mjeseci su bili najposjećeniji?

Podaci govore da je na području destinacije Slunj Rastoke ostvaren trend rasta dolazaka turista: ostvareno je 47.338 dolazaka, tj. u odnosu na 2022. godinu zabilježeno je 25% više dolazaka. Najposjećenije je bilo razdoblje od mjeseca lipnja do mjeseca rujna.

Najveći udio dolazaka, 25 %, ostvaren je u mjesecu kolovozu kada je na području naše destinacije bio festival psihodelične glazbe Modem Festival. Dodamo li ovim brojkama nove elemente ponude, realizirane aktivnosti, suradnju i uključenost lokalne zajednice u kreiranje sadržaja destinacije te pojačan interes domaćih i stranih medija za našu destinaciju, za zaključiti je da smo u Turističkoj zajednici zadovoljni prošlogodišnjom turističkom sezonom.

Foto: TZG Slunja

Kakva je struktura gostiju i iz kojih sve zemalja dolaze?

U 2023. godini povećao se broj dolazaka stranih turista. U ukupnoj strukturi, strani turisti ostvaruju 86% dolazaka. Najviše nas posjećuju turisti iz Njemačke i susjednih zemalja, Italije i Mađarska. Prisutan je i trend povećanja dolazaka tursta iz SAD-a, Španjolske i Koreje.

Koliko dugo gosti prosječno borave na slunjskom području i na koje sve načine Turistička zajednica potiče zadržavanje gostiju?

Na našem području gosti u prosjeku borave 1,8 dana. U Turističkoj zajednici motiviramo goste za obilazak područja van najpoznatijeg dijela grada, van Rastoka, na način da smo osmislili nekoliko interpretativnih staza.

Šetnja, vožnja biciklom, doživljaj tišine, edukativne šetnje i tematske ture, aktivan odmor u prirodi, posjet lokalnim proizvođačima sira i rakije, integracija ponude destinacije samo su neke varijante dužeg zadržavanja gostiju i postizanja većeg zadovoljstva posjetitelja.

Foto: TZG Slunja

Ima li na području destinacije dovoljno smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta ili bi ih trebalo biti više?

Mišljenja smo da je bogatstvo različitosti naša najveća prednost. Restorani na području naše destinacije imaju raznoliku ponudu, od restorana koji nude svježu pastrvu direktno iz Slunjčice preko restorana koji uz ugodan ambijent nude spoj lokalnih namirnica i moderne kuhinje do restorana uz D1 cestu s ponudom tradicionalnih jelima s ražnja ili jednostavnim, brzim jelima. Restorani nisu brojni ali nude za svakoga po nešto.

Foto: TZG Slunja

Također, veseli nas trend otvaranja novih tipova smještajnih jedinica kao smještajne jedinice u krošnjama stabala i smještajne jedinice u sklopu OPG-ova. Vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti i da je budućnost naše destinacije u specifičnim oblicima ponude.

Prošlu godinu obilježilo je veliko priznanje Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda, Slunj se našao u mreži 54 najbolja turistička sela svijeta. Kakvi su dojmovi nakon osvajanja nagrade i vidi li se već sada pojačani interes među potencijalnim gostima iz inozemstva?

Ponosni smo na činjenicu da je Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda i Ministarstvo turizma RH prepoznalo napore Slunja da turizam postane pokretač razvoja i našu predanost održivosti u svim njezinim aspektima te očuvanju i promicanju vrijednosti zajednice.

Ovo priznanje vidimo kao alat u podizanju vidljivosti i jačanju pozicije naše destinacije na turističkoj karti svijeta. Vjerujemo da ćemo kroz mrežu UNWTO-a i razmjenu dobrih praksi unaprijediti svoja znanja i spoznaje kako se kroz turizam i poticanje održivih praksi dalje boriti protiv depopulacije te na koji način dodatno možemo doprinijeti unapređenju inovacija i integraciji lanca vrijednosti.

Pojačan interes za našu destinaciju i najave za 2024. godinu daju naslutiti da će se u 2024. godini nastaviti pozitivan trend rasta.

Foto: TZG Slunja

Važno je istaknuti da je na platformi Booking Slunj 2018. godine proglašen drugim najgostoljubivijim mjestom na svijetu. U čemu je tajna slunjske gostoljubivosti?

Ova nagrada izravan je rezultat recenzija putnika i rezultat je predanosti i rada naših iznajmljivača i hotelijera koji gostu uvijek daju prioritet i stavljaju ga na prvo mjesto.

Uz očuvanu i prekrasnu prirodu, Slunj krasi i bogata kulturna baština. Osim svima dobro poznatih mlinica u Rastokama, koje biste malo manje poznate kulturne i povijesne znamenitosti izdvojili?

Stari dio Slunja (Trg sa crkvom Sv. Trojstva i područje oko trga) zaštićena je kulturna cjelina. Isto tako, na listi zaštićenih spomenika nalazi se i Gradina, utvrda koja se u pisanim zapisima spominje prvi puta u 14. stoljeću i vezana je uz dvije najpoznatije hrvatske plemićke obitelji Frankopane i Zrinske.

Foto: TZG Slunja

Zahvaljujući ostavštini iz vremena francuske administracije, Slunj je 2022. godine postao dio Europske federacije Napoleonovih gradova. Iz tog vremena potječe i Napoleonov magazin čije ruševine su i danas jedna od prvih znamenitosti koje vidite pri ulasku u Slunj.

Istaknula bih da je Slunj rodno mjesto Milana Neralića, prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje. Na Trgu Zrinskih i Frankopana možete vidjeti njegovu rodnu kuću i kip, a svega stotinjak metara od Trga nalazi se zgrada današnje Srednje škole Slunj, a nekadašnje Građanske škole, koju je pohađao i Milan Neralić.

Foto: TZG Slunja

Koje aktivnosti destinacija nudi ljubiteljima aktivnog odmora?

Svi ljubitelji aktivnog odmora mogu birati između ponuda nekoliko agencija koje nude rafting i kanu avanturu na rijeci Mrežnici te vožnju quadovima na više lokacija. Naša destinacija nudi stotine kilometara biciklističkih staza koje se mogu istražiti lako i zabavno s električnim ili običnim biciklima. Ljubitelji šetnje prirodom mogu birati između nekoliko trasiranih staza za nordijsko hodanje. Trim staza i umreženi šumski putevi u borovoj šumi Jelvik idealni su za trčanje, vježbanje, šetnju.

 

Foto: TZG Slunja

Na području destinacije Slunj Rastoke nalaze se 4 rijeke (Slunjčica, Korana, Mrežnica i Glina). Ljubitelji sportskog ribolova mogu od lokalnog ribičkog društva kupiti dnevne dozvole za ribolov. Na području destinacije djeluje više lovačkih društava te je aktivno jedno planinarsko društvo koje je trasiralo prekrasnu planinarsku stazu, Stazu šume i vode.

U ljetnim mjesecima brojni posjetitelji uživaju u plivanju u rijeci Korani ili Mrežnici, a tijekom cijele godine naša destinacija se može istražiti kroz fotografiranje i razgledavanje prirodne i kulturne baštine.

Recite nam nešto više o EU projektu Vodene tajne Slunja.

U proteklih nekoliko godina u destinaciji Slunj Rastoke, na području turizma, najkreativnija i najinovativnija inicijativa bio je projekt Vodene tajne Slunja, sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova čiji je nositelj Grad Slunj, a partneri su mu Javna ustanova Natura Viva i Turistička zajednica Grada Slunja.

Riječ je o ulaganju u značajni krajobraz Slunjčice i Rastoka s ciljem boljeg upravljanja posjetiteljima i podizanja razine znanja dionika lokalne destinacije, s ciljem održivog korištenja prirodne baštine. Projektni tim je kroz ovaj projekt razvio pet interpretativnih staza koje posjetitelje vode kroz destinaciju. Ulaganjem u infrastrukturu i primjenom novog koncepta interpretacije prostora postavljen je temelji za bolje upravljanje posjetiteljima i podizanje razine znanja dionika lokalne destinacije te razvoj novih sadržaja za slijepe i slabovidne osobe.

Foto: TZG Slunja

Ovaj fokus na turizam donio je nove prilike za lokalne zajednice i stvorio nove prilike za zapošljavanje. To je zauzvrat doprinijelo lokalnom gospodarstvu otvaranjem novih mogućnosti za nove inovativne inicijative.

Posjetitelji tijekom cijele godine imaju priliku sudjelovati u brojnim manifestacijama u organizaciji Turističke zajednice, koja biste događanja posebno istaknuli?

Drago mi je da ste primijetili da posjetitelji destinacije Slunj Rastoke mogu odabrati pregršt kulturnih, sportskih i edukativnih događanja tijekom cijele godine. Turistička zajednica grada Slunja sudjeluje u kreiranju jednog dijela događanja. Brojna događanja su u organizaciji drugih dionika, udruga i organizacija s područja Slunja. Od događanja u organizaciji Turističke zajednice istaknula bih Dane mlina.

Dani mlina su događanje kojim se slavi dolazak jeseni i naslijeđe mlinarenja. Cjelodnevni program manifestacije sastoji se od biciklijade i priča iz mlina tijekom kojih posjetitelji mogu vidjeti kako u Rastokama snaga slapova okreće vodena kola i pokreće mlinsko kamenje, poslušati priče i lokalne legende, istražiti povijest mlinarstva, pogledati performanse, sudjelovati na radionicama i besplatnim vođenim turama te pogledati izložbi slika na temu mitova i legendi vezanih u mlinove i mlinare.

Foto: TZG Slunja

U sklopu Dana mlina održava se Tjedan restorana u kojem slunjski restorani nude jela koja u sebi sadrže namirnicu iz mlina. Posebnost ovog događanja je u tome što jednom u godini posjetitelji mogu pogledati mlinove koji u ostatku godine nisu otvoreni za javnost te što uz priče pripovjedača, mogu čuti i priče o mlinovima i životu oko mlinova direktno od stanovnika Rastoka.

U kojem smjeru biste voljeli da se razvija turizam destinacije Slunj-Rastoke u budućnosti? Je li cilj povećavati broj turista ili nešto drugo?

Vjerujem da je budućnost turizma naše destinacije u razvoju selektivnih oblika turizma kao wellbing i gastro turizam, edukativnih ruta i projekata usmjerenih na jačanje kompetencija. Voljeli bismo da se turizam u našoj destinaciji i dalje razvija u smjeru održivog i društveno odgovornog poslovanja, te da isti doprinositi dobrobiti zajednice i jačanju svijesti o potrebi zaštite prirodnih i kulturnih područja naše destinacije.

Foto: TZG Slunja

Kakva su očekivanja i planovi za ovogodišnju turističku sezonu?

Očekujemo da će se nastaviti trend pojačanog interesa za našu destinaciju te da ćemo s dionicima s našeg područja ostvariti još brojniju i uspješniju suradnju u kreiranju turističkih sadržaja, iniciranju novih outdoor aktivnosti i doživljaja kulturne baštine.

 

Foto: Turistička zajednica Grada Slunja

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close