Energetika

Direktor tvrtke za plinofikaciju Gospića i Otočca uhićen u aferi nezakonite prodaje plina u Ini

LIČKI PLIN

Posljednjih dana imamo priliku čitati o aferi prodaje plina u INA-i. Također, manje-više u svakom članku vezanu za tu temu se spominje i Ličko-senjska županija.


Naime, Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o. koja je dobila koncesiju za izgradnju plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plinske mreže za područje Ličko-senjske županije na razdoblje od 50 godina uhićen je 10. listopada 2022 godine.

„Prema informacijama dobivenim od USKOK-a uhićeni Mandić je zajedno sa direktorima iz INA-e oštetio INA-u za milijunske iznose.Navodno su antedatirali komercijalne uvjete, odnosno ponude za kupnju plina na ranije datume kada su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda. I Mandić je, sumnja se, zatim sve antedatirao u ime svoje tvrtke, pa su tako na kraju potpisani nevjerodostojni ugovori“, obavještava Telegram.

Mandić je naglašavao kako je EVN Croatia Plin svojim pristupom i pravovremenom reakcijom prošle godine u konačnici osigurao niže cijene plina za svoje korisnike, a sada je jasno da je pravovremena reakcija bila zapravo pokušaj nezakonite zarade trgovine plinom.

EVN Croatia Plin d.o.o. u vlasništvu austrijske korporacije EVN AG. Plinom opskrbljuje već područje Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, a sada će i Ličko-senjske županije.

Iz EVN-a su se ponosili kako su u Hrvatskoj počeo od nule, da bi se danas nalazili među deset najvećih distributer plina u Hrvatskoj. No, postavlja se pitanje što je pogodovalo tako rapidnom rastu i hvaljenim uspjehom.

Povijest EVN Croatia plin d.o.o. u Lici

Godine 2010. završen je magistralni plinovod koji prolazi kroz Liku, no do danas niti jedan grad u Lici ne koristi ovaj energent. To je bio povod da Ličko-senjska županija krajem 2019. godine objavi namjeru davanja koncesije za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Ličko-senjske županije: Grad Gospić i Grad Otočac.

Rok za dostavu ponuda je bio 16. ožujka 2020., te je pristigla samo jedna ponuda od tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o., Zagreb. Kriterij za odabir ponude bila je ekonomski najpovoljnija ponuda, a u Zapisniku o pregledu i ocijeni ponude od srpnja 2020. utvrđeno je da tvrtka EVN Croatia Plin d.o.o. kao jedini ponuditelj ispunjava sve uvjete propisane Dokumentacijom za nadmetanje.

U kolovozu 2020. je svečano potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju plinskog distribucijskog sustava i distribuciju plina na dijelu Ličko-senjske županije, Grad Gospić i Grad Otočac vrijedan 65 milijuna kuna koji je sa koncesionarom EVN Croatia Plin d.o.o. potpisao tadašnji župan ličko-senjski dr. Darko Milinović.

U prosincu 2021. održan je sastanak EVN Croatia Plin d.o.o. sa aktualnim županom Ličko-senjskim, Ernestom Petryem, na kojem je nazočio i uhićeni direktor Mandić.  Razgovaralo se o napretku ugovorenog projekta plinofikacije, a zaključeno je da projekt vrlo dobro napreduje. Nakon sastanka u prosincu najavljeno da će početkom 2022. god. biti izvršena prva priključenja korisnika u sustav plinofikacije na području grada Gospića, prenosi u tadašnjem izvještavanju  Novi list.

No, to se kako neslužbeno doznajemo do danas još nije dogodilo.

Postoje zainteresirani subjekti za plin

Prvi zainteresirani poslovni subjekt za opskrbu plinom je Calcit Lika d.o.o., a spominju se i vojarna u Gospiću i Opća bolnica Gospić.

Da se radovi tek planiraju ozbiljno zakuhtati potvrđuje i činjenica da je tvrtka EVN Croatia Plin d.o.o. objavila oglas za posao za  diplomiranog inženjera strojarstva za podružnicu u Gospiću.  Oglas je bio aktivan do 10. listopada 2022.

Također, kako doznajemo EVN Croatia Plin d.o.o. imala je štand na manifestaciji Jesen u Lici, za koju je bila jedan od glavnih sponzora. Građani su se mogli raspitati o detaljima priključenja i plinske opskrbe.

Nakon potpisivanja ugovora između LSŽ i EVN-a nizali su se hvalospjevi o tvrtki, pa je tako Lika express pisao: „ zanimljivo je da u vrijeme kada svi najprije gledaju ekonomsku računicu u ovoj tvrtki su prepoznali budućnost Like“, a i sam Mandić u svojoj izjavi za Jutarnji list je naglašavao predanost EVN-a u izgradnji moderne i sigurne plinske mreže, te manje troškove prilikom korištenja plina kao energenta što bi potaknulo ulaganja i učinilo Liku privlačnom lokacijom za mnoge tvrtke, a posljedično dovelo do otvaranja novih radnih mjesta.

Ove riječi zvuče kao melem za uši za napaćenu, ekonomski obeshrabrenu i demografski devastiranu Liku, ali očigledno je da iza slatkorječivosti nažalost ponovo nailazimo na pohlepu i materijalnu korist nekoliko pojedinaca.

Sa plinom ili ne, još jedna zima već kuca na velika vrata, a Ličani su kao i uvijek spremni. Ako nema plina a i tko zna kada će ga biti, drva bar za sada, još ima.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close