Politika

DIP objasnio kako će glasati oni koji su u samoizolaciji

DEZINFEKCIJA I POŠTIVANJE RAZMAKA

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović u srijedu 20. svibnja raspisao parlamentarne izbore za 5. srpnja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je kako teku rokovi.


Odluka o izborima stupa na snagu 2. lipnja, a 16. lipnja je zadnji dan za dostavu lista. Izborna kampanja počinje 17 ili 18 lipnja. Do 24. lipnja građani mogu provjeriti stanje s popisima birača“, rekao je predsjednik DIP-a Đuro Sessa.

Pojasnio je i kako bi izbori mogli izgledati s obzirom na epidemiju koronavirusa.

Osobe koje će biti u samoizolaciji trebaju tri dana ranije najaviti da žele glasati na izborima i onda će im doma doći dva člana biračkog odbora. Ne treba od toga praviti veliku mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol dana i pitanje je hoće li osoba tražiti da glasa i da li će birački odbor to moći ostvariti”, objasnio je Sessa.

Na biralištima će se mjere još odrediti – hoće li se kemijske dezinficirati ili će svatko nositi svoju, ali će se svakako morati poštivati razmak.

DIP donosi upute o predaji kandidacijskih lista, a ostale zdravstvene upute će nadzirati oni koji i inače to provode – epidemiolozi. Glasanje u inozemstvu ovisi o toj zemlji, odnosno njihovim mjerama.

Sessa je apelirao na odgovornost građana i držanje epidemioloških preporuka. “To je sve jednostavno napraviti ako se tome zdravorazumski pristupi”, kazao je i objasnio da je DIP dužan dati preporuke za izborni proces.

 

Foto: PEXELS

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close