Događanja

SPORTSKI APERITIV: Dinamo – obiteljsko ili privatno

U jeku peripetija oko toga da li je u Hajduku športsko dioničarstvo donijelo spas ili ga je bacilo u još veću provaliju, izgleda da si i u Maksimirskoj 128 odlučili na ponudu dionica kluba svim navijačima. Alfa i omega kluba Zdravko Mamić je uzviknuo: “ Evo vam sada prilika da donosite odluke u klubu.“ Sve to fino zvuči, ali postavlja se vrlo jednostavno pitanje tko je Mamiću dao legitimitet da vlada klubom i da na ovaj način poziva potencijalne investitore u klub. Odmaknimo se ovaj put od klasičnih prepucavanja o tome kako je i na koji način Mamić sa Hanžekovićem zavladao klubom, o tom „famoznom“ krugu skupština – O – Uprava i njihovom načinu međusobne podjele vlasti, i pogledati što je to dobro a što je to loše u ovoj odluci Uprave kluba.

GNK DINAMO – UDRUGA GRAĐANA

Što je to uopće „udruga građana“. Zakon kaže: „Djelovanje udruge temelji se na načelu demokratskog ustroja, što znači da udrugom upravljaju članovi tako da unutarnji ustroj udruge mora biti zasnovan na načelima demokratskog zastupanja i demokratskog načina očitovanja volje članova.“ Naravno, kad ste udruga građana ne vrijede ista financijska pravila kao i za dionička društva. Dinamo je udruga građana postao 17. studenog nedavne 1998. Godine. Pazite, tada je ukinut NK DINAMO Š.D.D, kasnije će se ovo pokazati kao podatak kojeg svi prešućuju.

Dinamo je danas klub kojeg u njegovom gradu više nitko ne doživljava kao neku bitnu sastavnicu društva, tribine su prazne, navijači se za svoj klub bore preko svojih udruga (ZZD ). Jednostavno je češći prizor u Zagrebu vidjeti klinca s kapom Medvešćaka nego da oko vrata ima Dinamov šal. Svaka čast Medvešćaku ali Dinamo je za Zagreb uvijek bio više od samog nogometa.

Očito je da status udruge daleko više odgovara sadašnjoj garnituri vlasti u Dinamu, tim više što im je dozvoljeno da vladaju klubom kao da je njihov a pravne osnove za to nema. Drži ih samo inertna država uprava. Poznato je da su svim novinarima koji su stali na žulj Mamiću zabranjeni dolasci na presice a statut kluba se može naći samo na oglasnoj ploči u prostorijama kluba iako je po zakonu udruga dužna svoj statut dati javnosti na uvid. Treba uzeti u obzir i financije kao jedan od najvažnijih faktora. Mamić će reći kako se i u privatizaciju ide kako bi se prikupio svježi kapital za funkcioniranje kluba, ali gdje je onda ona priča da je Dinamo „pun k’o brod“ i da ima dovoljno novaca da bezbrižno funkcionira?

GNK DINAMO- Š.D.D

Što je to uopće š.d.d. Mislim da je to većini ljudi jasno, vrlo jednostavno klasično dioničko društvo koje još u sebi ima elemente preuzete od zakona o športu. Zamisao je da se nađu investitori da svojim kapitalom osvježe klub,naravno i samim time preuzmu određene funkcije u klubu.

Gdje je onda Dinamo u cijeloj toj priči i da li je uopće moguće da on postane Š.D.D? Grad Zagreb je i javno odustao od pomisli da preuzme određeni broj dionica, pa čak i da se određeni broj dionica zamijeni za vlasništvo nad stadionom. Građani sasvim sigurno neće ulaziti u neku kupnju dionica, jer niti se ima novaca niti je Dinamo u Zagrebu s ovom garniturom vlasti mamac za građane Zagreba. Tvrtke također neće s nekim velikim entuzijazmom uletjeti u tu cijelu priču jer djeluju u državi koja je u recesiji već 7 godina, a treba uzeti u obzir da Dinamo već dugi niz godina nema nikakvih sponzora.

Razvoj situacije vrlo vjerojatno ide ka tome da je privatizacija Dinama samo paravan trenutne Uprave koja tako pokazuje svoje milosrđe i nudi drugima vlast nad klubom a znaju i sami da će i dalje to ostati udruga građana. Navijači žele „jedan član – jedan glas“ a Uprava im sada to nudi, ali samo pod uvjetima koji nisu nažalost prihvatljivi. Jer postavlja se logično pitanje ako navijači moraju kupiti dionice da bi imali pravo glasa i utjecali na rad kluba, odakle onda ljudima u Dinamo pravo da ga vode besplatno i na svoju korist.

Tekst: Josip Mandarić
Foto: Iva Biondić

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close