Vijesti

Dijabetes – epidemija modernog doba

U svijetu je 14. studenoga obilježen Svjetski dan šećerne bolesti, koja zbog rasta broja oboljelih sve više postaje globalnom epidemijom modernog doba.


Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin. Procjenjuje se da u svijetu živi gotovo 400 milijuna osoba sa šećernom bolešću, a do 2035. godine očekuje se porast na približno 600 milijuna. Zbog posljedica bolesti svakih 7 sekundi u svijetu jedna osoba umre od dijabetesa. U Hrvatskoj, prema procjenama, od dijabetesa boluje oko 400.000 osoba, od kojih 254.000 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti.
Broj oboljelih povećava se iz godine u godinu, a oboljeli mogu godinama živjeti nesvjesni da imaju dijabetes, sve do pojave prvih komplikacija. Svega 7,5 posto oboljelih živi bez komplikacija, koje značajno umanjuju kvalitetu života, a najčešći su srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća i amputacija udova.

Od dijabetesa u svijetu umire 5,3 milijuna osoba godišnje
Troškovi liječenja šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, odnosno 11,5 posto proračuna HZZO-a, a 86 posto tog novca odlazi na liječenje komplikacija. Hrvatska spada u grupu zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih, od kojega godišnje oboli 130-ero djece. Od dijabetesa u svijetu umire 5,3 milijuna osoba godišnje, a svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. Troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest u 2014. iznosili su preko 600 milijardi američkih dolara, zbog čega je dijabetes u UN-u prozvan “ekonomskim tsunamijem”.

Zbog toga je iznimno važno kontinuirano raditi na povećanju svjesnosti o dijabetesu, kako u široj javnosti tako i među svim dionicima u društvu koji mogu utjecati na pozitivne promjene.


 

Tekst: n1info.com 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close