VijestiTehnologija

Digitalizacija administracije: koje sve usluge nudi sustav E-građani?

Pristup izvacima iz zemljišnih knjiga, podnošenje zahtjeva za građevinske i lokacijske dozvole, kupnja vinjeta za plovilo te davanje suglasnosti za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice za dijete dio su novih javnih e-usluga koje su odnedavno dostupne građanima, piše 24 sata.


Iz udobnosti doma građani mogu obaviti 77 elektroničkih usluga preko sustava e-Građani. Uspostavljen je 2015., a koristi ga 804.881 građanin.

Kako bi se koristio, treba se registrirati na središnjem državnom portalu. Kad je sustav e-Građani počeo s radom, malo usluga se moglo koristiti, a bilo je i malo načina prijave. U Fini se može zatražiti pristupna lozinka i pomoću nje prijaviti, autentificirati. No takva lozinka ima sigurnosni stupanj 2, a nove osobne iskaznice imaju sigurnosnu razinu 4 i puno su sigurnije.

Uza svaku uslugu koja se može koristiti preko sustava e-Građani navedeno je koji je stupanj autentifikacije potreban, odnosno kako se mora prijaviti da bi se to moglo koristiti. Sve više banaka omogućuje korištenje sustava e-Građani uz registraciju preko njihova tokena ili m-tokena. Takva registracija ima sigurnost 3. Ona je dovoljna na primjer da bi se zatražio gruntovni izvadak, potvrda o nekažnjavanju ili prijavili uzdržavani članovi obitelji i porezne olakšice na poreznu karticu na godišnjoj prijavi poreza na dohodak.

Novorođeno dijete može se prijaviti od kuće preko sustave e-novorođenče, no majka mora imati novu osobnu iskaznicu na kojoj je verificiran i elektronički potpis. Ima li i otac novu e-osobnu, majčinu prijavu može potvrditi također od doma, a ako je nema, može u matičnom uredu. Osim što se može pribaviti dokumentacija bez odlaska u urede, sustav e-Građani šalje i poruke u Osobni korisnički pretinac.

Nakon aktivacije u njega će dolaziti razne obavijesti: o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke i prometne dozvole, obavijesti o saldu police dopunskog zdravstvenog osiguranja pri HZZO-u, obavijest da treba cijepiti psa…

Da ne biste svakodnevno morali provjeravati Osobni pretinac, u njemu se može postaviti da poruke šalje na e-mail. Na mail će doći obavijest “Nova poruka u osobnom korisničkom pretincu”. No pisat će, na primjer, da je pošiljatelj HZZO i da se odnosi na dopunsko osiguranje, ali za vidjeti njezin sadržaj treba se prijaviti u sustav e-Građani.

Nova osobna s čipom ima i elektronički potpis

Uz e-osobnu dobije se i kuverta u kojoj su podaci za aktivaciju njezina elektroničkog dijela. Kad je aktivirana, njome se može potvrditi identitet pri elektroničkim uslugama. Uz dobiveni PIN, onima starijima od 18 godina može poslužiti i kao elektronički potpis. Za korištenje elektroničkog dijela treba čitač (na slici lijevo). Stoji stotinjak kuna, a neka prijenosna računala imaju ga u sebi.

  • 5 godina vrijedi osobna iskaznica i njeni elektronički certifikati
  • 100 kuna stoji najjeftiniji čitač pametnih kartica

Donosi 24 sata.

 

Foto: Pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close