Događanja

Dejan Lovren među najboljim pojačanjima ove sezone

Istraživanje Međunarodnog centra za sportske znanosti (CIES) kaže da je branič Liverpoola Dejan Lovren svrstan u društvo najvrednijih pojačanja u sezoni 2014./15.

Vjerovali ste da je u krugu većih investicijskih promašaja u prošloj godini i vodeći krivac za Liverpoolove defenzivne probleme ove sezone? Vrijeme je da razmislite ponovno jer istraživanje Međunarodnog centra za sportske znanosti (CIES) Dejana Lovrena svrstava u društvo najvrednijih pojačanja u sezoni 2014./15.

Caicedo ispred Mandže

U studiji koja želi izdvojiti perjanice ljetnog prijelaznog roka, hrvatski stoper završio je kao prvi u kategoriji “rigour” (čvrstoća, žestina). Dejan Lovren je dio kreme kojoj pripadaju i Diego Costa (najbolji pucač), Luis Suarez (kreacija šansi), Karim Bellarabi (jedan na jedan), Xabi Alonso (distribucija) i Walter Gargano (oduzimanje lopte). Navedene odlike nogometaša zapravo su varijable u pomalo nategnutoj i neuvjerljivoj jednadžbi čiji se konačni rezultat čita kao “izvedba na terenu”. Ta je izvedba, naravno, samo djelić dijagrama o “održivom uspjehu” jednog kluba kojeg neće biti ako niste uspješni na polju “menadžmenta momčadi” i “vrijednosti transfera”.

Lovren je u konkurenciji žestokih obrambenih igrača pobijedio Astorija (Roma), Keanea (Burnley), Gomeza (Celta) i Bičakčića (Hoffenheim). Što mu je na tom putu najviše pomoglo nismo saznali, jer autori se nisu zamarali sitnicama poput objašnjenja metodologije izbora. Na drugom mjestu jednako lako zbunit će vas i podatak da je Gary Medel, Interov “terijer” na sredini terena, četvrti u konkurenciji distributera, jedno mjesto ispred Ivana Rakitića, dok je Felipe Caicedo (Espanyol) prestigao Marija Mandžukića u društvu najboljih pucača. Hrvatski centarfor je od dolaska u Madrid zabio 20 golova za “rojiblancose”, Ekvadorac niti deset…

Instinkt ispred jednadžbi

Premda pati od očitih nedostataka, istraživanje može biti zanimljivo ako ga shvatite kao light-znanost za ubijanje vremena uz kavu ili kao neobavezni šoping-vodič za vaš klub u sljedećem prijelaznom roku. Za ilustraciju, ako trebate stopera koji prednjači u kategorijama čvrstoće, oduzimanja lopte i njezine distribucije, onda je pametno krenuti po Juventusova igrača Angela Ogbonnu koji ionako grije klupu “stare dame”. Tražite li napadača jakog u igri “jedan na jedan”, koji je pritom dobar pucač i kreativan s loptom, potražite Andreasa Wei-manna jer je austrijski reprezentativac, još uvijek nije preskup i na dobrom je putu da ove godine s Aston Villom ispadne iz Premiershipa. Ako ste ipak malo skeptični prema nogometnoj znanosti, onda vjerujte instinktu i krenite po Andreja Kramarića

Tekst: jutarnji.hr
Foto: Facebook

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close