Novac

DEBAKL Samo 1,5% poduzetnika planira koristiti CRO karticu

ANKETA GLASA PODUZETNIKA

Iz Ministarstva turizma je došao podatak da gotovo polovica firmi planira svojim zaposlenicima isplatiti oko 2500 kn preko ljetnih mjeseci, na CRO karticu. Taj podatak je trebao služiti da barem s jedne strane opravda njeno postojanje, iako ne rješava mnoge druge implikacije, navodi Glas poduzetnika.


S obzirom na iskustva sa drugim projektima koje država organizira, od kojih su mnogi sami sebi svrha, i rijetko postignu ciljeve radi kojih su nominalno pokrenuti, iz Glasa poduzetnika odlučili su provjeriti stvarno stanje i stavove poduzetnika oko CRO kartice.

Postavili su im pitanje: Hoćete li uplatiti 2500 kn u lipnju i/ili srpnju vašim zaposlenicima, na Cro karticu?

Ovo su odgovori ankete na koju je odgovorio velik broj ispitanika:

Njih 61% kaže da neće isplatiti ništa na CRO karticu. Odgovor istog smisla daje dodatnih 22% koji kaže da neće isplatiti niti sebi niti zaposlenicima, dakle sumativno 83% odgovara sa NE.

Daljnjih 12% kaže da uopće ne zna što je CRO kartica. Iduća kategorija po veličini je oko 3% i oni se pitaju – „od čega da uplatim?“. Smisao postojanja CRO kartice opravdava i kaže da će je koristiti samo 1,5% poduzetnika iz naše ankete. Nešto manje od 1% kaže da će jednostavno isplatiti te novce zaposlenicima da oni sa njima raspolažu.

“S obzirom na ove rezultate, jasno je da je razlika između podataka koje je navodno skupilo Ministarstvo turizma i onoga što je dobila Udruga Glas poduzetnika – ogromna. Postavlja se pitanje tko je i kako radio njihovu anketu i možda ne bi bilo loše da to javnost dobije na uvid, jer ovako izgleda kao čist manipulacija ili izmišljanje podataka. Ono što svakako želimo izbjeći je da se novci poreznih obveznika, doslovno bacaju na projekte poput Digitalne komore, na koje se bace milioni naših kuna, a rezultati su praktički nepostojeći. Sada je vrijeme da se postavi pitanje odgovornosti i posljedica za one koji odlučuju o pokretanju ovoga projekta. Jer prema svemu sudeći to je samo mehanizam da se u javnom sektoru isplati još malo bonusa. S obzirom na poticanje transparentnosti UGP će tražiti javnu objavu svih tvrtki koje koriste CRO karticu, kao što su bile objavljene sve tvrtke koje koriste mjere, da javnost ima uvid koliko će biti privatnih tvrtki, a koliko javnih i lokalnih poduzeća“, navodi Glas poduzetnika.

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close