VijestiTehnologija

DAVOR PAVUNA za LIKACLUB: “Moja vizija Like je zeleni raj, a ne svemirski centar u Udbini!”

Ovog tjedna razgovarali smo s profesorom dr.sc. Davorom Pavunom, jednim od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda i bogatog životnog iskustva.

Nakon 5. Gimnazije, diplomirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu 1977. godine. Doktorirao je u Engleskoj na temi novih elektronskih materijala 1983. godine, a nakon kraćeg boravka u Americi, Australiji i Francuskoj u razdoblju od 1983. do 1986., od 1986. je na Švicarskom Institutu za Tehnologiju u Lausanne-i (EPFL). Pavuna je i voditelj grupe za supravodljivost, predaje opću fiziku inženjerima, te kvantne fluide na doktorskom studiju.

Objavio je preko dvije stotine znanstvenih radova i preko stotinu za širu javnost, udžbenik o supravodljivosti, uredio preko dvadeset stručnih knjiga, održao preko stotinu pozvanih predavanja na ponajboljim svjetskim institucijama, te predsjedavao trideset tri konferencije i sedam ljetnih škola.

Gostovao je kao profesor u Francuskoj, Španjolskoj, Indiji, Australiji i Americi. Djelovao je i kao savjetnik brojnih institucija diljem svijeta, a ono što ga veže za Liku je odličje Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle koje je dobio 2006. godine. Predsjednik je i Hrvatskog Svjetskog Kongresa i AMAC-a Švicarske. Hobi mu je skijanje i sviranje gitare, a ponosi se svojom obitelji i dvoje odraslih studenata. 

Gospodine Pavuna, poznati ste znanstvenik u svijetu s kvalitetnim znanstvenim životopisom koji se rijetko viđa u Hrvatskoj. Smatrate li da Vas u Hrvatskoj dovoljno cijene?


Poznajem mnoge uglednike i smatram da cijene. Ali glavni problem nije znanost ni tehnologija, već cjelokupna organizacija zemlje, kao i sustavna dugoročna  sabotaža svih istinskih znalaca. Naprosto iz povijesnih razloga dominiraju ”socijalni šminkeri” uglavnom kvazi-pravnici i kvazi-ekonomisti, a to nisu optimalni menadžeri za  razvoj u 21. stoljeću! Pritom mene neki “faraoni sustava” ipak  izbjegavaju jer ne vole činjenicu da znam istinu o manipulaciji bankaroidnim financijama iz stranih centara moći. Mnogi moji bivši studenti rade za svjetske financijaše tj.  manipulante ekono-dinamike svijeta, pa svašta saznam što se ne očekuje da znam. Ali, naš narod voli kad zaurlam istinu o porobljavanju malog čovjeka i o efektivnoj izdaji zemlje od izdajica i neznalica korumpirane partitokracije, imate dosta toga na YouTube-u.

Povodom 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, istaknutog Ličana, dobili ste odličje Reda Danice Hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu. Kakav je osjećaj dobiti takvu čast?

To je vrlo ugodno radi moje majke i obitelji, ali osobno nisam nikad ništa radio zbog nagrada ili priznanja. Naprosto volim znanost i fizika je svaki dan novi izazov, pa i da idem ponovo na studij – opet bih studirao fiziku! Meni je znanost strast, a strast je ‘živi Bog u čovjeku’, pa kad to imate ništa Vam nije teško. Radio sam i po 70 sati tjedno i dan i noć i danas puno radim, ali volim te izazove uma i svijesti – neprestano živim znanost.

Što mislite o liku i djelu Nikole Tesle?

Tesla je istinski autentični genij. Djelo mu je epohalno i on je sigurno najveći izumitelj dvadesetog stoljeća, a cijelo njegovo djelo će biti shvaćeno vjerojatno tek u dvadeset drugom  stoljeću ili čak i kasnije. Zato sam vrlo jasno napisao na svojoj Facebook stranici:

Hvala Nikola, kažu da si sada priznat, al’ i danas si neshvaćen… čak i kad ti se institucije i osobe  javno ulizuju.

Naime, da je Nikola Tesla sad ovdje ne bi ga uistinu priznavali u akademskoj zajednici, a vjerojatno bi ga mnogi i ismijavali.  Naime,  on nije koristio uobičajene modele (recimo Bohrovu kvantnu fiziku ili Einsteinovu relativnost). Naprosto je sve radio po svome i po tome je bio i ostao izuzetno kreativan ikonoklast koji je radio iz svojih vizija i imao svoje modele kao i radne navike i tehno pristupe. Tesla je i velika inspiracija, meni i mojim prijateljima.

Kada ste posljednji put posjetili Liku? S kojim ciljem, turistički ili znanstveno?

Često se provezem Likom, a i svako malo dođem. Bio sam lani kod prijatelja Karla Starčevića na “izvoru” isprobati ”ponajbolje pivo na svijetu” crno Velebitsko, pa sam posjetio i Božidara Bruce Jerkovića na njegovom ranču Linden, a i druge prijatelje…  Bio sam na Plitvicama opet nedavno i imam puno poziva! Uskoro ću doći ponovo jer imamo velike planove. Planiramo podići jedan vrlo plemeniti Centar u kojemu bi se Duhovnost, Zdravlje, Život, Znanost i Tehnologija našli u Harmoniji! Na tome sad radim i svi nam pomozite, tražimo časne ljude s najboljim lokacijama i zemljom za tu planetarnu plemenitu viziju.

Što mislite o položaju i potencijalima Like?

Izvrstan položaj, pa sad čujem da bi mnogi centri moći rado preuzeli dio Like – treba im to onemogućiti! Naime, smatram da mi imamo rajski vrt i potencijal u Lici jer je voda još izvorska i pitka, dobra je klima i nema zagađenja.  To su izuzetno bitne kvalitete za treći milenij! Svi znalci žele živjeti na sat do mora i uz Velebit sa dvije zračne luke dvaju divnih gradova, nedaleko su Zagreb i Zadar. A da ni ne govorim o hrani, običajima i svemu onome što Vi najbolje znate i pokazujete na Vašem portalu! Ako meni uspije nametnuti ‘strategiju’ razvoja Like, i ranije spomenuti vizionarski Centar, svi pučani će biti radosni i prosperitetni, a i cijela nacija i svijet. Jer Lika je naš Zdravi Kraj, nas Raj!

Jeste li čuli za ideju izgradnje svemirske luke u Udbini? Ako da, što mislite po tom pitanju? Je li ideja izvediva i što mislite kakva je budućnost tog projekta?

Da, naravno i iskreno, ne volim takve projekte jer je uvijek previše eksploatacije. Za nadati se je da će časni gosti poštivati lokalni okoliš i sve prirodne ljepote, ali ja osobno ne bih želio vidjeti nove teške efektivno vojno-svemirsko-tehnološke instalacije u Udbini. Moja vizija Like je ‘zeleni raj’, a ne svemirski centar.

Koliko politika utječe na razvoj znanosti u Hrvatskoj?

Ne financira se dovoljno, to i vrapci znaju. No, to je uvelike i posljedica siromaštva zemlje jer su dekade boljševizma realno osiromašile zemlju. 1939. Hrvatska je bila na nivou sjeverne Italije, a  trenutno je još na dnu EU i prošle godine jedna od deset najlošijih ekonomija svijeta. To pokazuje jasnu neodgovornost brojnih odgovornih tijekom dekada prošlosti, a i uspavanost puka. Za znanost to nije dobro, no izvući ćemo se jer imamo izuzetne talente.

U slobodno vrijeme svirate? Je li teško naći vrijeme za hobi poput sviranja uz znanstvenu karijeru?

Kako bih preživio silne napore putovanja po svijetu, doslovno od Moskve i Singapura do Pekinga, Los Angelesa i New Yorka, a EU ni ne računam, moram se redovito puno kretati: hodati, plivati, skijati, a i redovno sviram gitaru! Imam svoje gitare svud po svijetu (i po laboratorijima). Pogledajte i jedan moj javni nastup.

Kad sam kod kuće jednom tjedno imam probu s našim jazz bendom Tsha-Coo, ovo je bila snimka nastupa. U lipnju ćemo svirati na našoj 8. međunarodnoj konferenciji  o pluridisciplinarnosti u biofizici u Cavtatu koji će se održati 4. do 11. lipnja, a zatim već 3 i 4. srpnja u švicarskom Lausanne-u na Nestlé konferenciji o prehrambenim tehnologijama!
 
Pratite Davora Pavunu na njegovoj Facebook stranici ovdje!
 

Foto: Privatni album

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close