Politika

Danijel Tušak predstavio svoj program za Grad Gospić, donosimo detalje

Danijel Tušak, kandidat za gradonačelnika grada Gospića na nadolazećim izborima, u srijedu je predstavio svoj program koji se može pronaći i na njegovoj web stranici danijeltusak.hr.


Tušak predlaže cijeli niz mjera koje bi trebale potaknuti razvoj poduzetništva, turizma, ruralnog razvoja i poljoprivrede na području Grada Gospića. Važan dio njegovog programa posvećen je i mladima, građanima treće i četvrte životne dobi, sportu te stambenoj politici.

Gospodarstvo i poduzetništvo

U dijelu programa koji se tiče gospodarstva, Tušak ističe da je kao poduzetnik svjestan svih problema koji sprječavaju razvoj poduzetništva. Najavio je da će u svom djelovanju kao gradonačelnik motivirati ljude s idejom da se obrate Gradu kako bi im Grad pomogao u razvijanju ideje.

“Subvencionirat ćemo izradu poslovnog plana kako bi se na početku vidjelo koliko je neka poduzetnička ideja isplativa za daljnju razradu. Učit ćemo mlade kako razmišljati poduzetnički. Već u vrtićkoj i osnovnoškolskoj populaciji približavat ćemo ideju poduzetništva i poduzetničkog načina razmišljanja.”

U programu navodi da će napraviti strategiju razvoja gospodarstva u Gospiću gdje će u prvi plan staviti poduzetničke grane novog doba koje donose veću dodanu vrijednost poduzetnicima, a samim time i kvalitetnija radna mjesta.

“Tu prvenstveno mislim na nove tehnologije i turizam. Temeljem strategije, potaknut ćemo razvoj obrazovnih programa u srednjoškolskom i visokom obrazovanju na području grada Gospića.”

Smatra da je za razvoj poduzetništva iznimno bitna i demografska politika, odnosno privlačenje mladih i educiranih kadrova izvana, kao i stvaranje preduvjeta za ostanak mladih Gospićana na području Gospića.

“Kako bismo privukli investitore i poduzetnike koji će razvijati nove tehnologije u Gospiću, organizirat ćemo investicijsku konferenciju te biti aktivno uključeni u promoviranju prilika za razvoj poduzetništva na nacionalnoj i međunarodnoj razini”, najavio je Tušak.

Moj put je put poduzetništva i zato mogu zajedno sa ostalim poduzetnicima i gospodarstvenicima uz razumno vrijeme napraviti promjene.

Zalaže se i za smanjenje poreznog opterećenja plaća kako bi se potaknula potrošnja i omogućio prosperitet svim skupinama zaposlenih građana.

Turizam

U dijelu programa koji se tiče turizma, Tušak ističe da turizam i srodne djelatnosti predstavljaju razvojnu budućnost područja grada Gospića. Navodi da će zato biti potrebno stvoriti edukacijske uvjete s mogućnostima za razvoj turizma i definirati strategiju turizma što je proces koji zahtjeva sve dionike.

“Području grada Gospića je potrebno rebrendiranje. Turizam povezuje poljoprivredu te malo i srednje obrtništvo. Kao poduzetnik želim se zalagati za javno privatna partnerstva koja će omogućiti izgradnju hotela, otvaranje kampova, a sve kroz definiranje sadržaja, njegovu komunikaciju i brendiranje.”

Svojim aktivnostima Gospić želi staviti na turističku kartu Hrvatske.

“Razvojem cestovne infrastrukture, ogroman broj turista prolazi pored Gospića, ne shvaćajući da se mogu zaustaviti i puno toga vidjeti na svom putu do konačnog odredišta. Svojim aktivnostima želimo staviti Gospić na turističku kartu Hrvatske i Europe kako više ne bi postojala izreka „Dobro nam prošli!“ već „Dobro nam došli!“.

U programu navodi da je u svrhu turističkog razvoja potrebno je razviti nove kapacitete hotelskog smještaja s mogućnostima organiziranja kongresa, a poticat će i povećanje broja smještajnih objekata na poljoprivrednim gospodarstvima.

“Poticat ćemo povećanje broja smještajnih objekata na poljoprivrednim gospodarstvima na način da subvencioniramo ulaganja u obnovu tradicijskih objekata, investiramo u podizanje kvalitete objekata te proširujemo ponudu na gospodarstvima kako bi omogućili produženje sezone.”

Poljoprivreda

Što se tiče poljoprivrede, jedan od njegovih prvih poteza kao gradonačelnika bit će raspisivanje natječaja za dodjelu gotovo 2000 raspoloživih hektara na području grada Gospića.

“Sve poljoprivredne površine koje imaju tu mogućnost, bit će usmjerene ka proizvodnji ratarskih i voćarskih kultura. Za ta područja napravit ćemo i studiju za investiranje u navodnjavanje te ići u smjeru omogućavanja navodnjavanja svih površina koje će biti usmjerene na proizvodnju.”

Sredstva koja Grad uprihodi od najma poljoprivrednih površina bit će namijenjena poticanju razvoja poljoprivrede, a između ostalih, radit će i programe pomoći održivosti mljekarstva koje je već dugo vremena u velikim izazovima, najavio je Tušak.

Stambena politika

U svom programu Tušak je istaknuo da je stambena politika izravno vezana za razvoj i opstanak ne samo za područje grada Gospića, nego i Ličko-senjske županije. Za to je, kaže, potrebna vizija koja do sada nije postojala.

“Potrebno je probuditi državne institucije i odgovorne da se počnu baviti područjem grada Gospića i Likom. Potreban nam je razvojni ciklus stambene politike. Zalagat ću se zajedno sa svima onima kojima je stalo do Like i do opstanka da u sljedećem razvojnom vremenskom periodu stvorimo uvjete i započnemo realizaciju stambene politike.”

Jedna od prvih odluka koje će donijeti je raspisivanje natječaja za izgradnju stanova iz programa poticajne stanogradnje. Također, napravit će analizu raspoloživih nekretnina za stanovanje u vlasništvu grada ili Republike Hrvatske na području grada Gospića.

“Raspoložive nekretnine stavit ćemo u funkciju kako bismo imali preduvjete za privlačenje deficitarnih kadrova na područje grada.

Važan segment će, kako navodi, biti i rješavanje problema državnih nekretnina kojih ima podosta na području grada i njihovo stavljanje u poslovnu funkciju kako bi se omogućilo novo zapošljavanje.

Sport

U dijelu programa koji se tiče sporta, Tušak navodi da je područje grada Gospića u povijesti imalo brojne sportaše, a danas ima i svjetskog prvaka u obaranju ruku, koji su veliki ponos grada Gospića, Like i Hrvatske.

Ističe da je uloga Zajednice sportova presudna za razvoj sporta na području Grada.

“Kroz Zajednicu sportaši ostvaruju svoja prava, dobivaju sredstva za svoj rad, za treniranje mladih i za organizaciju raznih sportskih događaja koji promoviraju kako sport, tako i grad Gospić. Zajednica može i treba biti nositelj razvoja sporta na području grada.”

Tušak smatra da su sportske udruge, a posebno one koje pružaju programe mladima, iznimno bitne za povećanje kvalitete života stanovnika svih generacija.

“Zagovornik sam kretanja i bavljenja sportom i želim da građani Gospića imaju mogućnost baviti se sportom od vrtićke dobi, pa sve do treće životne dobi. Time će građani imati kvalitetniji i zdraviji život, pogotovo će se benefiti bavljenja sportom pozitivno odraziti u poodmakloj životnoj dobi.

Na području grada Gospića srećom imamo sportske udruge koje se bave vrlo raznolikim sportskim aktivnostima i potrebna je kvalitetna suradnja između Grada i Zajednice kako bi te udruge opstale i pružale mogućnosti aktivnog sportskog života svima, bez obzira na dob i preferencije.”

Treća životna dob

Njegova vizija uključuje i povećanje kvalitete života stanovnika treće životne dobi.

Gotovo trećina stanovništva grada Gospića je starija od 60 godina, a mnogi od njih žive u vrlo slabo naseljenim područjima grada u kojima im nije dostupna sva infrastruktura, počevši od dostupnosti svakodnevnih životnih namirnica, lijekova, kao i blizina doktora, upozorava Tušak.

“Ti naši stanovnici su nas zadužili da se brinemo o njima. Zalagat ću se za kvalitetnije starenje i raditi na dostupnosti svega što treba našim starijima bilo da im se dostavi na kućni prag ili da ih se doveze do bolnice, ljekarne ili trgovine.”

Navodi da lokacija područja grada Gospića zahtjeva i stambeno zbrinjavanje stanovnika treće životne dobi.

“Zato želim pripremiti jasnu strategiju koja će definirati smjernice i aktivnosti kako bi pružili dostojanstvo onima koji su sudjelovali u razvoja područja grada Gospića, Like i Hrvatske.”

 

 

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close