PosaoNovac

Danas kreće isplata mirovina za siječanj, neki će dobiti veće iznose

U četvrtak, 8. veljače, počinje isplata mirovina za siječanj. U potpunosti se ukida drugi dio tzv. krizne mjere iz 2009., prema kojoj su mirovine ostvarene po posebnim propisima bile smanjene za 10 posto.


Stupanjem na snagu izmjena Zakona o smanjenju mirovina, umanjenje od pet posto ukinuto je od 1. srpnja 2023. za mirovine iznad 464,53 eura, dok je preostalo umanjenje od pet posto ukinuto od 1. siječnja ove godine.

Izmjene obuhvaćaju 109.658 umirovljenika priznatih ili određenih prema posebnim propisima, a prosječno uvećanje mirovina iznosi 46,94 eura.

Iz HZMO-a poručuju i da se izmjenama Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju povećava dodatak na dio osnovne mirovine iz prvog stupa sa 20,25 na 27 posto za mirovinski staž ostvaren od uvođenja drugog mirovinskog stupa.

Time se od 1. siječnja korisnicima mirovina iz oba mirovinska stupa omogućuje jedinstvena stopa dodatka od 27 posto na mirovinu iz prvog stupa, neovisno o tome kada je navršen mirovinski staž, prije ili poslije uvođenja drugog stupa.

To povećanje utjecat će za 13.136 umirovljenika, a prosječno iznosi 16,59 eura.

 

 

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close