Vijesti

Danas je Dan muškaraca, ali i Međunarodni dan WC-a

MEĐUNARODNI dan muškaraca, iz nekog razloga puno manje popularan od Dana žena koji se “slavi” 8. ožujka, obilježava se s ciljem podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju, muškaraca, a prvi put je obilježen 1999. godine u Trinidadu i Tobagu.


Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je dr. Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta.

“Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim dečkima, tinejdžerima…?”, objasnio je dr. Teelucksingh.

Od tada se ovaj dan obilježava u 60 zemalja svijeta. No, prije tri godine na isti se datum u kalendar ugurao još jedan dan, Dan WC-a.

Obilježavanje Dana WC-a uveo je UN, 2011. godine, a razlog nije nimalo bezazlen niti duhovit kako se na prvi pogled može činiti. Naime, UN je uvođenjem obilježavanja ovog dana htio skrenuti pozornost na rastući svjetski problem: oko trećine svjetske populacije živi bez WC-a, uglavnom u nerazvijenim zemljama, prenosi EuroNews.

Osim toga, WC je važan dio života. Istraživanja pokazuju da u njemu svaka osoba tijekom svog životnog vijeka provede u prosjeku oko tri godine. U svijetu se dnevno u WC-ima voda iz vodokotlića pusti oko 26 do 30 milijardi puta, a zanimljivo je da žene toaletni papir najčešće koriste zgužvanog, dok ga muškarci slažu i preklapaju.


 

Tekst: index.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close