Vijesti

Tko je bio sveti Patrik i zašto djetelina i zelena boja simboliziraju njegov dan?

Danas je dan svetog Patrika, sveca zaštitnika Irske, kada se diljem svijeta organiziraju proslave uz pivo, hranu i irsku glazbu.


Na dan svetog Patrika sve je u znaku djeteline i zelene boje: nosi se zelena odjeća, pije zeleno pivo… Mnoge svjetske znamenitosti večeras će se obojati u zeleno povodom proslave ovog irskog sveca. Znate li tko je bio sveti Patrik i zašto baš zelena boja i djetelina simboliziraju njegov dan?

Njegovo pravo ime nije Patrik

Patrik je rođen oko 385. godine u Velikoj Britaniji, a njegovo pravo ime je bilo Mevin Sukat. Kad je imao šesnaest godina oteli su ga gusari i odveli u Irsku gdje je postao pastir. Čuvajući stada ovaca postao je pobožan, a nakon nekoliko godina ropstva uspio je pobjeći u Britaniju gdje se zaredio i uzeo ime Patrik. Nakon povratka u Irsku organizirao je biskupije diljem zemlje i imao je veliku ulogu u preobraćenju Iraca na kršćanstvo.

Legenda o zmijama

O životu svetog Patrika postoje brojne legende, a jedna od najpoznatijih kaže da je istjerao sve otrovne zmije iz Irske. U Irskoj na cijelom otoku zaista nema zmija, ali nije ih nikada ni bilo. Zmije u legendi zapravo simboliziraju poganska vjerovanja koja je sveti Patrik iskorijenio kada je proširio kršćanstvo Irskom.

 Djetelina i zelena boja

Simboli dana svetog Patrika su djetelina i zelena boja. Sveti Patrik je djetelinu upotrijebljavao da prikaže Ircima Presveto Trojstvo. Djetelina je četverolisna jer četvrti list predstavlja božju milost, odnosno sreću.

Uz djetelinu, drugi najvažniji simbol dana svetog Patrika je zelena boja. Iako je u početku plava boja simbolizirala ovaj dan, s vremenom je zamijenjena zelenom. Osim što je jedna od tri boje na irskoj zastavi, zelena je boja djeteline i podsjeća na zeleni pejsaž Irske.

 

 

Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close