Događanja

Damir Karakaš je velika zvijezda i promotor Like, htjeli si to Ličani priznati ili ne

PROMOCIJA NOVE KNJIGE OKRETIŠTE

Damir Karakaš je poznati lički i hrvatski pisac. Iako Ličani, a pogotovo pojedini Brinjaci, to nikad neće priznati, ova knjiga dodatno je zapečatila  taj zaključak


Nova knjiga Okretište koja je predstavljena krajem rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih, pomalno i znakovito u kazalištu koje se nalazi u ulici još jednog Ličana – Tesle,   uzrokovala je vrlo pozitivan odjek na nacionalnoj književnoj sceni.

Tog petka, 24. rujna, Karakaš je skromno došao u kazalište  predstaviti svoj  novi roman Okretište u izdanju izdavačke kuće “disput”. O knjizi su govorili Andrijana Kos-Lajtman, Ivan Salečić, i Josip Pandurić,  a  dijelove iz romana čitali su glumci ZKM-a Hrvojka Begović i Sreten Mokrović.

Književna kritičarka Andrijana Kos-Lajtman u opširnom izlaganju  objasnila je važnost i vrijednost Karakaševe nove knjige, a istaknula je i spominjenje Like  u prvom dijelu knjige kao vrlo važan motiv koji se proteže kroz cijelu priču romana.   Ivan Saleić, filmski kritičar i publicist,  u večeri Damira Karakaša bio je zadužen za psihološki  efekt knjige Okretište pri čemu je objasnio  važnost djelovanja takvog romana na svakog čitatelja. Karakaš je u izlaganju bio vrlo kratak i skroman, zahvalivši se svima koji su došli na promociju i omogućili izdavanje knjige.

Damir Karakaš je lički autor koji od ove jeseni postaje autor u čitankama za osmi razred u osnovnim školama, a u lektiri je za sve strukovne škole  i treći razred gimnazije.  Nije na odmet spomenuti da su njegove knjige prevedene na deset svjetskih jezika, a na proljeće kreće i snimanje filma “Proslava ” na kojem radi oskarovac Pavel Pavlikovski. Sve to dogodilo se prije ove večeri predstavljanja knjige Okretište.

U Lici još nije bilo predstavljanje novog romana, a Damir Karakaš nam je potvrdio da nije dobio poziv niti jedne naše knjižnice. Ono što nismo očekivali, jest činjenica koju je Karakaš za Lika Club posebno istaknuo :

Nikad me nije pozvala niti jedna knjižnica iz Like.

Ono što je nakon ove rečenice jasno, jest činjenica da Ličani teško praštaju uspjeh. A oni koji bi trebali  prepoznati ličke autore, lokalne knjižnice, to uopće ne čine. Damir Karakaš je uspješan na svjetskoj razini, a na Hrvatskoj književnoj sceni je iznimno cijenjen. Zašto nije u Lici?

 

 

Foto: Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close