DogađanjaVijesti

CRTICE IZ POVIJESTI: Najslavnija hrvatska pobjeda nad Osmanlijama

Najslavnija hrvatska pobjeda nad Osmanlijama dogodila se 22. lipnja 1593. godine kod Siska. Napad na sisačku utvrdu započeo je sedam dana ranije, a bio je treći u nizu kojim su osmanske snage, predvođene Hasan-pašom Predojevićem, pokušale zauzeti ovu strateški važnu obrambenu točku.


Naime, osvajanjem utvrde, koja se nalazila u posjedu Zagrebačkog kaptola, Osmanlije bi imale otvoren put za pljačku u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Kranjskoj, Štajerskoj i ostalim habsburškim zemljama.

Nakon što je osvojio kaštel Drenčine Predojević je s golemom vojskom (oko 9.000 ljudi) opsjeo sisačku utvrdu, u kojoj je bila smještena posada od 300 vojnika, kojima su zapovijedali zagrebački kanonici Blaž Đurak i Matija Fintić. U pomoć utvrdi priskočila je združena vojska hrvatskog bana Tome Erdödyja i austrijskih zapovjednika Eggenberga i Auersperga, s oko 4.500 vojnika.

Pred samu bitku Hasan-paša je neoprezno postavio svoju vojsku u loš taktički položaj, tako da joj je rijeka Kupa bila iza leđa. Kad je kršćanska vojska iznenadnim jurišem uspjela potisnuti Osmanlije, ovi su se dali u bijeg i velikim dijelom utopili u Kupi, zajedno sa Hasan-pašom Predojevićem.

Pobjeda nad osmanskim snagama glasno je odjeknula u Europi. Papa Klement VIII. poslao je Tomi Erdödyju pohvalno pismo, a pohvalio ga je i moćni španjolski kralj Filip II. Za nagradu, Toma je imenovan vitezom Reda sv. Otkupitelja.

 

Izvor: povijest.hr | Foto: peticija24

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close