Lifestyle

Crtice iz povijesti: Bombardiranje Zagreba za vrijeme Drugog svjetskog rata

Dana 22 veljače 1944. godine dogodilo se prvo veće savezničko bombardiranje Zagreba u Drugom svjetskom ratu. U tom napadu stradalo područje oko Tkalčićeve i Opatovine, Botanički vrt, zgrada Zdravstvenog osiguranja, škola u Križanićevoj ulici.


Savezničke bombe direktno su pogodile i dominikanski samostan na Koloniji (u Kontaktovoj ulici) te tvornica ulja u Držićevoj ulici. pri čemu je smrtno stradalo osam studenata Bogoslovije.

Zbog ovih nevinih žrtava nadbiskup Alojzije Stepinac poslao je protesno pismo britanskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici.

Franjevci_Zagreb

Sljedećih nekoliko dana građani su radili na raščišćavanju ruševina, a u nadolazećim mjesecima sve do kraja rata bombardiranja su postajala sve učestalija, pogotovo područje oko Borongaja gdje je bio smjepšten vojni aerodrom.


Tekst: povijest.hr
Foto: povijest.hr / en.wikipedia.org

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close