Lifestyle

Crtice iz povijesti: Bombardiranje Zagreba za vrijeme Drugog svjetskog rata

Dana 22 veljače 1944. godine dogodilo se prvo veće savezničko bombardiranje Zagreba u Drugom svjetskom ratu. U tom napadu stradalo područje oko Tkalčićeve i Opatovine, Botanički vrt, zgrada Zdravstvenog osiguranja, škola u Križanićevoj ulici.


Savezničke bombe direktno su pogodile i dominikanski samostan na Koloniji (u Kontaktovoj ulici) te tvornica ulja u Držićevoj ulici. pri čemu je smrtno stradalo osam studenata Bogoslovije.

Zbog ovih nevinih žrtava nadbiskup Alojzije Stepinac poslao je protesno pismo britanskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici.

Franjevci_Zagreb

Sljedećih nekoliko dana građani su radili na raščišćavanju ruševina, a u nadolazećim mjesecima sve do kraja rata bombardiranja su postajala sve učestalija, pogotovo područje oko Borongaja gdje je bio smjepšten vojni aerodrom.


Tekst: povijest.hr
Foto: povijest.hr / en.wikipedia.org

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close