Šumarstvo

Članovi Rewilding Velebita osiguravaju prometnice od nesreća s divljim životinjama

Članovi Zaklade Rewilding Velebit ovog proljeća su nastavili aktivnost započetu lani kojom osiguravaju prometnice od prometnih nesreća s divljim životinjama.


Prošle su zime na cestama po Velebitu počeli postavljati Swareflex prizme koje vrlo učinkovito odbijaju divlje životinje od prometnica dok njima noću prolaze vozila. Nedavno su prizmama osigurali dionicu Jadranske magistrale na području Jablanca.

“Prizme rade tako da svjetlost vozila koja prolaze cestom odbijaju bočno od prometnice, u šumu, šikaru ili što se već nalazi pored. Svjetlost upozorava životinje koje možda žele prijeći cestu na opasnost koja je u tom trenutku na prometnici. Kad vozilo prođe i svjetlost prestane, životinja može sigurno prijeći. Inače, naleti vozila na divljač najčešći su upravo noću”, navode iz Zaklade.

Prema iskustvima iz inozemstva, na nekim dionicama cesta gdje su postavljene prizme broj prometnih nesreća s divljim životinjama smanjen je za čak 90%. Ovime se čuva divlje životinje, imovinu, ali i sigurnost pa čak i živote ljudi.

U dvije dosadašnje akcije postavljanja prizmi osigurali smo 12 kilometara cesta na području Brušana i Jablanca.

“Uskoro nastavljamo s postavljanjem prizmi na novim, osjetljivim dionicama cesta po Velebitu”, priopćili su na Facebook stranicama Zaklade.

 

Izvor / Foto: Rewilding Velebit

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close