Vijesti

Činjenice koje niste znali o dugama

Duga, za neke znak Božjeg pomirenja s ljudima, za druge tek prirodna pojava koju fizika lako može objasniti. Kako god bilo, dugu je uvijek lijepo vidjeti na nebu i uživati u prizoru nakon tmurne kiše. Mi vam donosimo šest činjenica o dugama. I ne, ni jedna od njih nije da trčanjem ispod duge možete postati dječak ili djevojčica, a kamoli naći zlatni ćup.


Zašto je nebo izvan duge uvijek tamnije?
To je zato što je svaka kap kiše sfera koja rasipa svjetlost u višeslojevite hrpe obojenih diskova preko kružnog diska na nebu, ali sam rub diska, koji je u boji, je ono što se naziva duga. Unutrašnjost duge je svjetlija zbog boljeg i jačeg raspoređivanja svjetlosti nego izvan duge.

Kako nastaje dupla duga
U primarnoj dugi, njen luk pokazuje crvenu boju na vanjskom dijelu, a ljubičastu s unutarnje strane. Takva duga nastaje kada se svjetlost lomi pri ulasku u kapljicu vode, a zatim se odražava u unutrašnjosti kapljice i izlazi na drugoj strani. Kod dvostruke duge, drugi luk se nalazi izvan primarnog luka i uvijek odražava položaj boja suprotno od primarne duge. To nastaje tako da se svjetlost odražava dva puta unutar jedne kapljice vode.

Pojavljuju li se samo poslije podne
Duge se uvijek pojavljuju na dijelu neba koji je suprotan Suncu. Tako ćete ujutro dugu uvijek vidjeti na zapadnom dijelu neba, a popodne na istočnom dijelu. Duga se dakle može pojaviti u bilo koje doba dana dok ima Sunca na nebu.

rainbow-893442_640

Savršeni uvjeti za dugu?
Najljepši uvjeti za dugu su onda kada je pola neba još uvijek zavijeno u tamne oblake, a pola vedro. Rezultat je savršena duga jasnih boja. Naravno, svemu tome moraju prethoditi uvjeti vlage i potrebne svjetlosti.

Što se nalazi na početnim dijelovima duga?
Duga se ne nalazi na određenoj udaljenosti, ali dolazi iz optičke iluzije uzrokovane kapljicama vode kada se gleda iz određenog kuta u odnosu na izvor svjetlosti. Dakle, duga nije predmet i ne može joj se fizički pristupiti. Nema ćupa!


 

Tekst: punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close