KolumneVijesti

Brinje – SINIČIĆ špilja: Poruka iz prošlosti koju nitko ne zna pročitati…


Vremenski putnici, jeste li spremni za novu pustolovinu? U četvrtom dijelu Arheološkog vremeplova posjetit ćemo Siničić špilju između Brinja i Letinca i pokušati pročitati poruku napisanu čak 9500. g. pr. Kr.!

Nalazimo se u prostranoj ulaznoj dvorani špilje. Poneka zraka svjetlosti dopire iz ulaza špilje iza naših leđa, i drugog otvora na svodu iznad nas. Ako ste ponijeli svjetiljke, slobodno ih upalite. Oprezno, da ne probudite šišmiše! Pogledajte, uz rub dvorane nalazi se zelenkasto jezero. Uživajmo na trenutak u nestvarno lijepom prizoru…

stijena

Jeste li primijetili uske kanale, koji se protežu iz ove dvorane, daleko u dubinu? Čekajte, ne možemo ih slijediti! Kanali su poplavljeni podzemnim vodama. 1997. godine,  kada su podzemne vode bile niske, speleolozi su uspjeli proći u nedostupan dio špilje. Na zidu udaljenom 500 m od ulaza pronašli su poruku napisanu slikovnim pismom! Poruku je oštrim alatom, pod rasplesanim svjetlom baklji, urezao jedan mezolitički lovac.

Slikovno pismo je najstarije pismo ljudskog roda. Sastoji se od niza stiliziranih sličica ljudi, životinja i predmeta. Svaka sličica predstavlja jedan pojam. Kombiniranjem sličica nastaje asocijacija (poruka). Što piše u poruci iz Siniči špilje? Zasada to nitko ne zna. Nemamo izbora nego prepustiti se mašti…

Sinčić

Za početak, pokušat ćemo razdvojiti pojedinačne sličice. Da nam bude lakše, označit ćemo ih različitim bojama. U sredini poruke prepoznali smo stiliziranu rogatu životinju (crveno). Dva velika naopaka slova U su tijelo i noge životinje. Okomita linija sa zavijutkom na vrhu nalikuje na vrat i rogove životinje. S druge strane, ta ista okomita linija može biti gornji dio tijela čovjeka koji drži koplje (narančasto). Kada spojimo tijelo čovjeka i noge životinje (crveno+narančasto), dobijemo kentaura s kopljem!

Desno od životinje/kentaura nalazi se sličica koja nalikuje na polegnuto slovo E (zeleno). Je li to ptica, šišmiš ili profil četveronožne životinje? Linije u donjem lijevom kutu podsjećaju nas na lovca s lukom (plavo), a iskrivljeno slovo B  na zviježđe (žuto)… Mi smo si dali mašti na volju, a što vi vidite?

Koje je značenje ove poruke? Pričaju li ove sličice priču o lovu? Je li ova špilja mezolitičko svetište?  Je li polučovjek-polukonj u sredini ureza biće iz mezolitičke religije, povezano s magijom za uspješni lov? Ovaj urez mogao bi biti mezolitički kalendar. Paralelne vertikalne linije presječene horizontalnom linijom (ljubičasto) podsjećaju nas na primitivni način bilježenja vremena. Na primjer, svaki mjesec ureže se jedna linija. Kada se ureže određeni broj linija, one se prekriže horizontalnom linijom i započne se sljedeći niz vertikalnih linija.

Znamo što sada mislite. Više je pitanja nego odgovora na današnjem putovanju u Brinje! U pravu ste, ali i ta doza tajanstvenosti dio je privlačnosti arheologije. Završetkom ovog putovanja došli smo do kraja mezolitika. Vidimo se opet za dva tjedna u novom razdoblju-neolitiku ili mlađem kamenom dobu!


 

Foto:  Tihomir Kovačević-Tihi

Crtež:  Prof. dr. sc. Mladen Garašić

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close