Vijesti

Božinović: Teško da će biti popuštanja mjera nakon 15. ožujka

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.


Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Capak: 16 posto više zaraženih nego prije tjedana dana

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj su u ponedjeljak zabilježena 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 19 osoba, Provedeno je 2178 testiranja, a postotak pozitivnih je bio 4,3 posto. Na bolničkom liječenju je 805 osoba, od kojih je 74 na respiratoru.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 posto više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Trenutno smo na šestom mjestu po incidenciji u EU-u, a na 18. mjestu po smrtnosti. Udio pozitivnih slučajeva među testiranima danas je iznosio 4,3 posto, u proteklih sedam dana taj je udio bio 8,6 posto, a u proteklih 14 dana 8,1 posto.

Capak je ocijenio kako bi rezultati studije o imunološkom odgovoru na cjepivo, koja je provedena u Klinici za infektivne bolesti, mogli dovesti do nove politike u borbi protiv koronavirusa.

Oni koji su preboljeli covid-19 prvu su dozu dobili prirodnim putem pa bi bilo logično da oni nakon što prime prvu dozu cjepiva ne moraju primiti i drugu, kazao je.

Capak je ustvrdio kako se u posljednja dva tjedna situacija s dolaskom cjepiva stabilizirala, pa se u dugom tjednu ožujka očekuje u dva navrata 62.400 doza cjepiva AstraZenece.

Registracija cjepiva Johnson&Johnson, kojeg je Hrvatska naručila 900.000 doza, očekuje se do kraja ožujka, a isporuka od sredine travnja.

Kad je riječ o mogućnosti prelaska granica na temelju certifikata o provedenom cijepljenju, dosad ni jedna zemlja nije uvela takvu mogućnost.

“Postoje bilateralni dogovori među zemljama, pa tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju”, kazao je Capak.

Zasad je definiran izgled certifikata o cijepljenju, koji se koristi samo u medicinske svrhe, a o njegovu korištenju kod prelaska granica vode se razgovori na razini EU-a.

Beroš: Masovni punktovi za cijepljenje su pokazna vježba

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da se putem portala cijepise.zdravlje.hr dosad prijavilo 54.008 ljudi, dok se na broj 0800-0011 javio 4271 građanin.

Svjedočimo da masovni punktovi za cijepljenje predstavljaju pokaznu vježbu za ono što nam slijedi u dovršetku druge faze i za treću fazu, kada bi trebalo doći više cjepiva. Riječka dvorana Zamet, Spaladium Arena u Splitu i 19 punktova u Zagrebu predstavljaju odskočnu dasku za ono što želimo postići”, rekao je Beroš.

Poručio je kako ne smijemo dozvoliti da lagani porast brojki postane trend. “Cijepljenje je ohrabrujuće, ali ne smije biti razlog za pretjerano opuštanje. Popuštanje mjera ne smije biti korak unatrag”, rekao je.

Beroš je također uputio čestitku u povodu Međunarodnog dana žena istaknuvši kako je pandemija covida-19 naglasila ulogu žena u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

 

Izvor: Hina | Foto: Lika Club, Josip Durdov

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close