Turizam

Božić u Hrvatskoj: Čarobne lokacije koje možete posjetiti ovaj vikend

U Hrvatskoj ima velik broj božićnih sajmova, a za vas smo izdvojili najbolje – od onog najvećeg u Zagrebu, do božićne bajke jedne obitelji iz Čazme!


Adventsko vrijeme uvijek je magično, a to se odražava i na ulicama gradova diljem svijeta. Iako su nam najpoznatiji oni adventski sajmovi u Beču, Budimpešti i Grazu, ne morate otići van Hrvatske kako bi osjetili pravi božićni ugođaj.

Osim raznih adventskih sajmova, možete posjetiti i božićne priče, odnosno sela, diljem Hrvatske.

Adventski sajmovi u Zagrebu

102-610x350

U hrvatskoj se metropoli na nekoliko mjesta održavaju adventski sajmovi. Osim na Trgu bana Josipa Jelačića, u Zagrebu je organiziran i Ledeni park na Tomislavcu na kojem se u moru lampica možete iskušati u klizanju. Na obližnjem Zrinjevcu čeka vas sajam na kojem možete slušati božićne klasike i iskušavati tradicionalne božićne specijalitete.

Na glavnom trgu božićni sajam ovaj će vikend započeti nastupom raznih KUD-ova i Zagrebačkih mažoretkinja, dok će se u subotu održati festival mladih glazbenika. U nedjelju, sajam će započeti u jutarnjim satima nastupima dječih zborova, a palit će se i prva svijeća na Menori.

Od 19. prosinca do 6. siječnja ispred katedrale na Kaptolu možete vidjeti žive jaslice, dok će se na Europskom trgu posebno proslaviti advent uz glazbene nastupe i veliki izbor slastica.

U centru Zagreba održava se još i Fuliranje kod uspinjače koje će vas odvesti na put oko svijeta ugostiteljskim specijalitetima.

Tradicionalno, u Bogovićevoj i Gajevoj ulici održavat će se božićni sajam na kojem se mogu pronaći tradicionalni božićni proizvodi, poput licitarskih srca, ukrasa, božićnog nakita i suvenira.

Advent u Osijeku

U gradu na Dravi organizira se također nekoliko sajmova i festivala koji ovaj Božić mogu učiniti čarobnim, a službeno se otvara na dan Svetog Nikole, 6. prosinca. Vrlo zanimljiva je Božićna bajka u osječkom tramvaju, gdje se djeca mogu družiti ne samo s Djedom Mrazom, već i s vilenjacima i Pingvin Pingvinkom te se provozati kroz cijeli Osijek. Za nešto starije, Osijek je pripremio Festival vina, delicija i ugodnog življenja WineOS, koji se ovaj vikend, 4. i 5. prosinca, održava u Tvrđi u Muzeju Slavonije. Centar osječke Tvrđe od 6. do 24. prosinca će postati Božićni gradić u kojem će se na petnaestak drvenih kućica moći isprobati mnogi ugostiteljski specijaliteti.

Ovaj se vikend organizira i Emanuelov donacijski sajam “Dobro srce”, humanitarni sajam obrtničkih proizvoda koji će se održavati na Trgu Ante Starčevića.

Varaždinski božićni sajam

U ovom baroknom hrvatskom gradu organizirano je niz kulturnih i glazbenih manifestacija, poput nastupa ženskog vokalnog sastava Klapa Lucerne i muškog vokalnog ansambla Biškušec. Ovu će subotu nastupiti i Prljavo kazalište, dok će u nedjelju u varaždinskom HNK nastupiti Varaždinski komorni orkestar. Osim kulturnih događanja, na Kapucinskom trgu održavat će se Ledena čarolija, na kojoj ćete pronaći klizalište koje će posebno biti zabavno subotama navečer kada se održava Disko Sklisko. Na istom će trgu biti i kuća Djeca Mraza, gdje će se djeca moći družiti s njim i reći mu svoje želje za poklone. Kuća Djeda Mraza otvara se ovu nedjelju, na Svetog Nikolu, a pravi Djed Mraz u svoju će kuću doći 12. prosinca u 16 sati.

Opatijski festival čokolada

Adventsko vrijeme u Opatiji započinje tradicionalnim Festivalom čokolade koji se održava od danas, 4. prosinca do nedjelje, 6. prosinca. Kao i dosada, ljubitelji čokolade će moći uživati u ovoj slatkoj ovisnosti, a na festivalu mogu očekivati i niz drugih događanja. Osim toga, ponovno je zaleđen dio Opatije, pa se možete klizati po Ledenoj čaroliji u okolici koje će se nalaziti i Božićni sajam s božićnim suvenirima i specijalitetima.

Božićni sajam na Rivi

Na najpoznatijoj hrvatskoj rivi u Splitu od 1. do 10. prosinca održava se božićni sajam. Osim na Rivi, božićni sajam protezat će se na Voćnom trgu i Prokurativama, a moći ćete posjetiti tridesetak kućica na kojima se mogu kupiti razni suveniri i ugostiteljski specijaliteti, knjige i drugi pokloni i božićni proizvodi. Ovog vikenda, Rivu će posjetiti Sveti Nikola, kojeg će djeca moći vidjeti u nedjelju od 11 do 13 sati, a i ostatak programa djeci će omogućiti magičani predbožićni vikend dječjim programima. Na Badnjak održavat će se natjecanje u fritulama, dok će se tijekom cijelog božićnog sajma na dnu Marmontove glazbu puštati splitski Dj-evi. Također, tradicionalno se održavaju još dva događanja, poznati kao “Adventilacija” i “Pakiranje” gdje se može pronaći bogata ugostiteljska ponuda.

Božićna bajka obitelji Salaj

640px-Bozicna_Prica_Obitelji_Salaj1

Već 14. godinu za redom, obitelj Salaj svoje dvorište uređuje brojnim lampicama i tako stvara turističku destinaciju koju su prepoznali i svjetski mediji. Njihova božićna bajka nalazi se u Čazmi, a možete ju posjetiti od 5. prosinca do 9. siječnja. Osim puno božićnih lampica koje će razveseliti svako dijete, nudi se i bogata gastronomska ponuda, izložba likova iz crtića te božićni sajam. Obitelj Salaj svake godine postavi više od milijun lampica, a možete samo zamisliti kako se ovim imanjem tijekom prosinca širi čarolija!

Delnička adventska bajka

Samo u Delnicama možete pronaći Baku Božićnjak, i upravo će ona u subotu biti od 11 do 15 sati na Gradskom trgu. U isto vrijeme imat ćete priliku voziti se kočijom kroz čarobnu šumu, a uz sve to moći ćete se iskušati i u klizanju. Delnice su poznate po snijegu, tako da će ova božićna bajka zaista biti kao Božić u američkim filmovima, gdje uvijek ima snijega. Većina je programa u Delnicama namijenjena djeci, no uvijek možete uživati u goranskim gastronomskim specijalitetima i pronaći božićne suvenire i poklone na božićnom sajmu.

Djedova koliba u Hrvatskoj Kostajnici

Ovu subotu, 5. prosinca, Djed Božićnjak prvi puta dolazi s darovima, nakon čega će se djeca moći družiti s Djedom i s njim izrađivati ukrase za bor, čestitke i pahulje od vune, ali i slušati priče vilenjaka. Ovaj program Božićne čarolije Djedove kolibe održavat će se svaki vikend do kraja prosinca. Program započinje dolaskom Djeda Božičnjaka oko 14 sati, odnosno oko 17 sati. Djed Božićnjak će uz pomoć svojih vilenjaka sigurno djeci omogućiti Božić za pamćenje.

Ovo su samo neki od božićnih priča koje možete posjetiti ovaj advent, no u mnogim se drugim gradovima još održava sličan program. Još se ističu božićni sajmovi u Slavonskom Brodu i Vukovaru, Ledena bajka u Zaprešiću i Božićna bajka u Parku prirode Učka na kojem će također djeca moći upoznati i družiti se s Djedom Božićnjakom.


 

Tekst: ordinacija.hr

Foto: Wikimedia Commons / Zagreb Facebook

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close