Sport

“Borba stoljeća” po ovome će se pamtiti

U boksačkoj povijesti uglavnom su borbe u teškoj kategoriji bile one kojih se najviše sjećamo i koje su privlačile najviše pažnje medija i javnosti, ali ovaj puta je ‘borba stoljeća’ dvoboj u velter kategoriji između Amerikanca Floyda Mayweathera (38) i Filipinca Mannyja Pacquiaoa (36), koja se treba održati u subotu u Las Vegasu.


Može li taj meč biti u istoj rečenici sa legendarnim dvobojima Joea Louisa i Maxa Schmelinga, Muhammada Alija i Joea Fraziera, Georgea Foremana i Muhammada Alija, ili Mikea Tysona i Evandera Holyfielda.

Crni bombarder Joe Louis, svjetski prvak u teškoj kategoriji 12 godina, bio je toliko nadmoćan svojim protivnicima da su gotovo svi vjerovali da je nepobjediv. No, u lipnju 1936. godine na Yankee stadionu u New Yorku iznenadio ga je Nijemac Max Schmeling, nokautiravši ga u 12. rundi.

Dvije godine kasnije u željno iščekivanom uzvratu, opet na Yankee stadionu, Joe Louis je krenuo silovito, nesmiljeno je udarao Schmelinga, a njegove bolne krikove mogli su čuti svi oko ringa. Crni bombarder je slavio nokautom u prvoj rundi.

Jedan od najpamtljivijih boksačkih mečeva bio je dvoboj Georgea Foremana i Muhammada Alija 1974. godine u Kinshasi (Zair), poznat i pod nazivom ‘Rumble in the Jungle’. Bivši svjetski prvak Muhammad Ali, koji je zbog odbijanja odlaska u Vijetnamski rat bio suspendiran na tri i pol godine, vratio se u ring i trebalo mu je skoro četiri godine da dočeka borbu za naslov prvaka u teškoj kategoriji. Meč protiv Foremana bio je zakazan na 15 rundi, ali činilo se da će aktualni prvak brzo dovršiti posao. Od prve runde Foreman je krenuo svom snagom, tukao je Alija sedam rundi, ali u osmoj uslijedio je veliki preokret. Alijeva taktika da izmori Foremena je uspjela i uspio ga je nokautirati.

Muhammad Ali bio je sudionik još jednog legendarnog meča u teškoj kategoriji, poznatog pod nazivom ‘Thrilla in Manila’, a protivnik mu je bio Smokin Joe Frazier. Dvoboj je održan 1975. u prijestolnici Filipina, a u dvorani u kojoj su boksali bilo je 50 stupnjeva Celzijusovih i vladala je nesnosna vlaga. Bio je to njihov treći dvoboj, godine 1971. pobijedio je Frazier, a 1974. slavio je Muhammad Ali.

Po mnogima bio to je jedan od najboljih mečeva u povijesti, Ali i Frazier boksali su kao da za njih ne postoji sutra. Frazier je od sedme runde boksao ‘na slijepo’ jer mu je jedno oko bilo zatvoreno, a drugo natečeno. Njegov trener Eddie Futch stalno ga je nagovarao da pred meč kako ne bi stradao, a Frazier je to uporno odbijao. Uoči početka posljednje, 15. runde, Eddie Futch je ipak bacio ručnik i Ali je mogao slaviti. No, kasnije se pokazalo da je Muhammad Ali bio toliko izubijan da se nije mogao ustati sa stolice, te da je Frazier trebao dobiti meč.

MGM Grand Garden Arena u Las Vegasu, gdje u subotu boksaju Mayweather i Pacquiao, bila je pozornica još jednog meča koji će nam ostati dugo u sjećanju. U lipnju 1997. odigrao se uzvratni dvoboj Mikea Tysona i Evandera Holyfielda. Godinu dana ranije Holyfield je slavio tehničkim nokautom u 11. rundi. I u uzvratu je Tyson bio nemoćan, pa je u trećoj rundi odgrizao komadić uha Holyfieldu i zbog toga je diskvalificiran.


 

Tekst: Hina/tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close