Vijesti

Pridržavamo li se bontona u restoranu?

Objedovanje kod kuće može biti neformalno i bez previše pravila, no u restoranu bi se trebali pridržavati odgovarajućeg bontona. Ono uključuje konzumaciju hrane bez srkanja i mljackanja, kao i korištenje određenog pribora za jelo.


Položaj vilice i noža na tanjuru može značajno pridonijeti cjelokupnom ugođaju objedovanja u restoranu jer isti šalje određene poruke konobaru koje možda niste ni svjesni.

1. Još uvijek jedem
Kada želite polako uživati u obroku bez da vam se konobar vrzma oko ‘glave’ ili ne daj Bože uzme tanjur prije nego što ste završili s jelom, važno je vilicu i nož staviti na tanjur pod kutem od 45 stupnjeva, odnosno priborom formirati piramidu na tanjuru. Na taj način poručit ćete još uvijek jedem.

61239760

2. Očekujem sljedeći slijed
Kada ste završili s jelom, ali želite konobarima poručiti da vam da donesu sljedeći slijed, od vilice i noža ćete napraviti križ na sredini tanjura.

61239761

3. Završio sam s jelom
Kada ste gotovi s jelom i ne želite više jesti, vilicu i nož postavit ćete u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo sa stola.

61239759

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr

 

Foto: punkufer.dnevnik.hr budgettravel

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close