DogađanjaVijesti

Bonton ponašanja u knjižnicama

Knjižnica ili biblioteka je ustanova u kojoj većina nas provoditi vrijeme kada se želimo opustiti uz dobru knjigu, naučiti ili saznati nešto novo.Smatra se da su prve knjižnice nastale prije više tisuća godina, a danas ne postoji grad koji nema i po nekoliko knjižnica. U knjižnici možemo pohađati razne radionice, crtati, učiti, crtati, sudjelovati u književnim susretima i ostalim društvenim aktivnostima. U narednom tekstu donosimo vam kratak bonton ponašanja u knjižnicama.

Poštujte radno vrijeme knjižnice

Kao i svaka ustanova knjižnica ima svoje radno vrijeme kao i zaposlenici koji u njoj rade. Bonton ponašanje kaže da svatko treba poštivati rado vrijeme dotičnog objekta koji je uredno naveden na glavnim vratima knjižnice. Nemojte dolaziti tik do zatvaranja jer na taj način iskazujete nepoštovanje prema zaposlenima. Ovisno od knjižnice do knjižnice svaka ima propisano svoje radno vrijeme.

Pravila o knjigama

Knjige se posuđuju, čuvaju i vračaju. Kada posudite željenu literaturu vodite brigu da ju vratite onakvu kakvu ste ju i uzeli jer mislite na to da će te knjige kasnije posuđivati i drugi ljudi. Nad knjigama se ne pije, jede, ne izrezuje i ne trga. Također je važno napomenuti da svi trebaju poštivati datume vraćanja knjiga. Imajte na umu da pojedine knjige postoje u samo nekoliko primjeraka, a netko zbog vašeg nemara može čekati dugi period kako bi došao na red za čitanje.

Ponašanje u knjižnici

U knjižnici vlada mir i tišina. Poštujte pravila kuće. Mnogo ljudi dolazi u knjižnice kako bi u miru pročitali novine ili knjigu. Nemojte im narušavati mir dernjavom, glasnim razgovorima ili pričanjem na mobitel.

Zabranjeno je jesti u knjižnicama

Konzumiranje hrane kao i ispijanje napitaka u knjižnicama je strogo zabranjeno. Ukoliko ste gladni obavite to prije ulaska u ustanovu ili se strpite do dolaska kući.

Isključite mobitel

Budući da u knjižnicama vlada mir i tišina potrebno je ugasiti mobitele i uređaje za glazbu kako ne bi ometali prisutne posjetitelje.

Knjige vraćajte gdje ste ih i pronašli

Prilikom razgledavanja u knjižnici ako smatrate da neka knjiga ipak nije za vas, vratite ju na mjesto na kojem ste ju pronašli. Nemojte ju ostavljati na druge police jer će tako doći do pomutnje u knjižnici, a radnicima ćete zadati nepotreban posao.

 

Izvor: x-ica | Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close