DogađanjaVijesti

Zaređen novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

Kardinal Josip Bozanić je u molitvi poželio da ‘prezbiter Zdenko dostojno vrši dužnost biskupske službe, da upravlja povjerenim mu pukom riječju i primjerom’. Pozvao je pozvao Zdenka Križića da se ugleda ‘na svete pastire Crkve u hrvatskom narodu, među kojima posebno svijetli lik blaženog Alojzija Stepinca.’


Kardinal Bozanić citirao je Stepinca koji je 8. prosinca 1937. godine, prigodom preuzimanja uprave Zagrebačke nadbiskupije rekao da što više budu rasle nevolje, to više će rasti njegovo pouzdanje, ‘da ću uz pomoć Božju proći sretno sa svojim stadom kroz sve bure i oluje koje nas čekaju’.

Ovdje možete pročitati homiliju kardinala Bozanića na biskupskom ređenju mons. Zdenka Križića.

Nakon što je otpjevana himna ”Tebe Boga hvalimo” i nakon što je novozaređeni biskup prošao kroz katedralu i oko nje, blagoslivljajući nazočne, uslijedili su završni govori.

– Od srca čestitam na iskazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo u Godini milosrđa, na kraju Godine posvećenog života i 500. obljetnice rođenja prve naučiteljice Crkve, svete Terezije Avilske – rekao je u svojoj čestitki predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Protumačio je potom znakovitost grba novoga biskupa u kojemu se isprepliće značaj Crkve u toj biskupiji i karmelska karizma iz koje je novi biskup potekao.

– Vaše služenje i poslanje usmjereno je u prvom redu prema Gospićko-senjskoj biskupiji i Riječkoj metropoliji. Ali, svetim Redom ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima i biskupijama našeg naroda, a i šire. Zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna, naime, nije obično nego sakramentalno. I utkano je u otajstvo biskupske službe. Neka Vam svijest o tom sakramentalnom zajedništvu dadne dostatnu snagu i hrabrost. I imajte na pameti kako je puno onih koji Vas prate svojim molitvama: Od Vašeg časnog i zaslužnog predšasnika mons. Mile Bogovića kojem izričem veliku zahvalnost za sve što je učinio i što će još učiniti, do svećenika, redovnica i redovnika i zauzetih i odanih vjernika laika koji će Vam pomagati u Vašem radu i nastojanju – istaknuo je u čestitki nadbiskup Puljić i poželio novome biskupu blagoslovljeno služenje na tom povijesnom dijelu Like, Gorskog Kotara, Krbave i Primorja.

Uime svećenika, redovnika i redovnica Gospićko-senjske biskupije riječi zahvale biskupu Bogoviću i čestitke novome biskupu Križiću izrekao je generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić. On se spomenuo utemeljenja biskupije i imenovanja novog biskupa, osvrnuvši se na mnogovrsno i plodonosno djelovanje biskupa Bogovića u 16 godina biskupske službe.

Posebno je spomenuo brojne inicijative i poticaje kako na materijalnom tako još više na duhovnome području biskupije. Novome biskupu mons. Šporčić je uime svećenika, redovnika i redovnica izrazio radosnu raspoloživost i prihvaćanje otvorenoga srca, te izrazio molitvu Gospodinu da pod vodstvom novoga biskupa u biskupiji se poveća broja svećenika i osposobi veći broj suradnika laika.

Zatim su biskupima Bogoviću i Križiću uručeni simbolični darovi. Katalog tiskovina o Gospićko-senjskoj biskupiji i o prvom biskupu dr. Mili Bogoviću, te Deset godina kroz župna događanja, Gospićko-senjske biskupije, predala je Antonija Jugović. Sliku na drvetu – pirografiju, na kojoj se nalazi Crkva hrvatskih mučenika sa slikom biskupa dr. Mile Bogovića, rad Franje Tržila, mons. Bogoviću predala je Antonija Marić, članica zbora mladih u Otočcu. Ekonom biskupije mons. Mile Pecić predao je biskupu Bogoviću fotografiju njegova novog prebivališta.

Novom biskupu mons. Križiću svećenici Gospićko-senjske biskupije darovali su misnicu i mitru; svezak časopisa “Hrvatska vjernost” predao je dr. Ante Bežen, glavni urednik; svezak Kalendara Crkve hrvatskih mučenika predao je Marinko Miličević, urednik; Spomenicu Gospićko-Senjske biskupije predao je biskupu Križiću mons. Mile Čančar, katedralni župnik. Također je izrađen grb novoga biskupa koji se nalazi na krstionici u katedrali, rad Dubravka Radmana, a dar je Hrvatske akademije u dijaspori.

Pročitajte više na laudato.hr

 

Foto: laudato.hr

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close