KulturaPolitikaIzdvojeno

Biskup Križić o potapanju Kosinja: “Ne možemo biti ravnodušni na tu žalosnu ljudsku sudbinu”

Mons.mr. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjske biskupije, u kratkom razgovoru za TV Loki otkrio je kako Biskupija gleda na radove u Kosinju i podržava li Crkva projekt izgradnje akumulacijskog jezera zbog kojeg će se potopiti cijelo jedno povijesno mjesto i raseliti ljude iz njihovih domova.


Što se tiče brane, akumulacijskog jezera i projekta u vidu proizvodnje struje, o tome ne mogu govoriti puno jer nisam stručan. Mogu govoriti samo ono što čujem od naroda i od nekih stručnjaka koji se sami javljaju, koji dolaze s ozbiljnim primjedbama i naglaskom da je taj projekt promašaj, da će progutati jako puno novaca, a da neće vratiti. Ostaje samo pitanje da se ide transparentno, da se znanstveno pokaže da taj projekt zbilja vrijedi i da će nešto značiti za Hrvatsku, jer ako će proizvesti električne energije onoliko koliko se može dobiti od vjetroelektrana ili sunca, onda čemu potapanje jedne cijele plodne doline, jednog našeg povijesnog mjesta”, rekao je biskup Križić.

Kaže da Biskupija ne može ostati ravnodušna na probleme vjernika iz Gornjeg Kosinja koji će uskoro morati napustiti svoju djedovinu, a da neće dobiti odštetu u vrijednosti svoje imovine.

Oni dolaze tražeći podršku i zaštitu da se ispravi nepravda koju doživljavaju. Šalje ih se s njihovih ognjišta, a daje im se iznos s kojim ne mogu računati na budućnost. S onim što dobiju nigdje ne mogu kupiti dostatno plodne zemlje da mogu nastaviti raditi ono što znaju raditi, a još manje da bi mogli sagraditi nekakvu kuću u kojoj mogu obitavati. Nalaze se u jako tjeskobnom stanju i ne možemo biti ravnodušni na tu ljudsku žalosnu sudbinu”, kaže biskup.

Incident na groblju Mance draga u Gornjem Kosinju, kada su nakon preseljenja groblja nađeni ostaci ljudskih kostiju, opisuje s jednom riječju – barbarizam.

“Mislim da civilizacija 21. stoljeća ne dopušta takav pristup pokojnima. Žao mi je da se to tako radilo i postavljam si pitanje – zbog čega se to tako radi?”, rekao je biskup.

Na pitanje što će se dogoditi s crkvom, hoće li i ona biti preseljena kada narod ode, biskup kaže:

“To ćemo vidjeti jer konkretno nismo razgovarali o tome. Što se tiče ljudi, ako se ljudi dogovore s odgovornima, bilo županije bilo države i presele se negdje drugdje, crkva će to blagosloviti, pratit će narod gdje ide narod. Jer kad narod ode, crkva onda ostaje beskorisna. Ta crkva ima svoju povijesnu vrijednost, iz 17. stoljeća je, a da ne govorimo o vrijednostima koje u sebi ona sadrži. Tako da ćemo vidjeti, ako dođe do toga da narod odlazi, jasno da će i Crkva poći s njima.”

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close