Turizam

BIOKOVO – IMOTSKA JEZERA Hrvatska je dobila svoj treći geopark!

Nakon što je, u rujnu prošle godine, Vijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark, stigla je i konačna, službena potvrda.


Izvršni odbor UNESCO-a na svojoj je sjednici, koja se održavala od 13. do 27. ožujka 2024., proglasio Geopark Biokovo-Imotska jezera UNESCO Svjetskim Geoparkom.

Ovom odlukom Izvršnog odbora UNESCO-a zaokružena je priča koja je započela još 2019. godine, kada je utemeljen Geopark Biokovo-Imotska jezera, a koji će sada ponosno nositi i isticati prestižno ime UNESCO Global Geopark.

UNESCO Geoparkovi su jedinstvena geografska područja međunarodnog geološkog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja. Podizanjem svijesti i edukacijom o važnosti geološke baštine, geoparkovi UNESCO-a lokalnoj zajednici daju osjećaj ponosa i jačaju njihovu identifikaciju s područjem na kojem žive.

Geološka baština povezana sa prirodnom i kulturnom baštinom unapređuje održivo korištenje resursa, ublažava učinke klimatskih promjena te smanjuje rizike povezane s prirodnim katastrofama.

UNESCO Geoparkovi svojim aktivnostima privlače veći broj posjetitelja i omogućuju pokretanje različitih proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje doprinose socio-ekonomskom razvoju zajednice. Geoparkovima doprinose ne samo geološki zanimljiva mjesta, već i razne druge ekološke, arheološke, povijesne i kulturne znamenitosti. Geoparkove podupiru te u njima aktivno sudjeluju lokalne zajednice koje znaju prepoznati i žele afirmirati svoje geološko, povijesno i kulturno naslijeđe, prvenstveno kroz ideju geoturizma, priopćeno je na stranicama Parka prirode Biokovo.

 

Foto: Ivan Rebić/Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close