Vijesti

Beroš: Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz plaća za zdravstveno osiguranje

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u utorak da će se učiniti sve kako nijedan građanin ne bi ostao bez lijekova, a kao dugoročno rješenje za dugove u zdravstvu nije isključio mogućnost povećanja izdvajanja iz plaća za zdravstveno osiguranje.


Nakon što je veledrogerija Medika objavila kako je obustavila isporuku lijekova bolnicama zbog duga od dvije milijarde kuna, Beroš je održao konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo da je pronađeno kratkoročno rješenje čiji će detalji biti objavljeni nakon sutrašnjeg sastanka.

Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerija. Svjesni smo problema i predložit ćemo rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova”, naglasio je.

Dodao je i kako o iznosima trenutačno ne može govoriti te da je riječ o kratkoročnom rješenju za nekoliko mjeseci.

Upitan uključuje li spomenuti plan poskupljenje zdravstvenih usluga, ministar je odgovorio “ne direktno” te dodao da bi “mogao biti povećan stupanj izdvajanja iz plaća”.

Stopa za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje je 16,5 posto.

Veledrogerija Medika od danas je obustavila isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna.

Predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg rekao je Hini da su odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuju zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98 posto bolnica u Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako će ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovarati s predstavnicima veledrogerija te će im određena sredstva biti isplaćena.

 

Izvor: Hina | Foto: Lika Club

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close