Beroš: 99 uzoraka pozitivno na britanski, dva na afrički, a četiri na njujorški soj

Među 350 pozitivnih uzoraka na covid-19, koji su dosad sekvencionirani, 99 uzorka pozitivno je na britanski soj, dva na afrički, a četiri na njujoršku varijantu virusa, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.


U suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo u proteklih mjesec dana i u naredna četiri tjedna šalje 10 posto pozitivnih uzoraka iz Hrvatske slučajnim odabirom iz dokazanih grupiranja na sekvenciranje. Dosad je poslano malo više od 1000 uzoraka te su za 350 došli rezultati”, rekao je Beroš

Britanski soj covida-19 prisutan je u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj te Splitsko-dalmatinskoj županiji s nešto pozitivnih uzoraka je u Gradu Zagrebu.

U protekla dva tjedna ponovno bilježimo rast zaraženih na tjednoj razini. Broj aktivnih slučajeva na tjednoj razini porastao je 24 posto. Broj hospitaliziranih i dalje ima povoljan trend blagog pada, međutim on prati broj novozaraženih s određenim vremenskim razmakom“, istaknuo je ministar zdravstva

U Hrvatsku je do danas stiglo 328.680 doza cjepiva protiv covida-19, aplicirano je 242.666 doza, jednom dozom cijepljeno 121.330 osoba a s dvije doze njih 60.668.

Zabilježeno je 1210 prijava sumnji na nuspojave, koje su bile najčešće blage i prolazne.

Beroš kaže kako imamo vrlo dobar interes građana za cijepljenje te istaknuo kako se građanima s kroničnim bolestima, teže pokretnim i nepokretnim osobama preporučuje da se za cijepljenje prijavljuju svom obiteljskom liječniku koji će odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja putem e-naručivanja.

 

 

Izvor: Hina

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close