Vijesti

Bebe su pametnije nego što mislimo

Najnovija istraživanja pokazuju da su bebe pametnije nego što se ranije mislilo i da sasvim dobro razumiju razliku između dobra i zla.


1. Pamte vrlo rana iskustva

Napravljen je eksperiment u kojem su majke za vrijeme trudnoće, odnosno posljednjih šest tjedana trudnoće, svojim nerođenim bebama pričale jednu te istu priču. Nakon što je beba rođena, majke su nastavile pričati, ali, ovog puta različite priče. Pokazalo se da su novorođenčad onog trenutka kada su prepoznala priču odmah promijenila izraz lica i doslovno se fokusirali na priču. Ako su bebe u tim trenucima dojile one su nakon čitanja priče to radile još intenzivije.

2. Žele pomagati

Iako ih smatramo malim, bebe su vrlo voljne pomoći, ako mogu. Istraživači su za ovaj dokaz koristili sljedeću scenu – jedan od njih je s pretrpanim rukama pokušavao otvoriti vrata u blizini bebe koja još nije prohodala, a ona je brže bolje požurila otvoriti vrata i pomoći neznancu. Zanimljivo je da su bebe koje su nakon pomoći dobile neku vrstu pohvale, kasnije bile znatno manje spremne pomoći. To je dokazalo da su bebe instinktivno znale da trebaju pomoći, bez da za to djelo dobiju nagradu, kako mnogi odrasli očekuju.

3. Uče iz iznenađenja

Činjenica je da bebe više uče iz situacija koje ih iznenađuju, zapanjuju i samim time motiviraju na istraživanje. Za taj su se dokaz istraživači poslužili lopticama i lažnim zidom. Dok su lopticu kotrljali i bacali tako da je zaustavi pravi zid, bebe od 11 mjeseci starosti samo su gledale. Ali, kada je loptica prvi put pogodila lažni zid i prošla kroz njega, bebe su odmah krenule u akciju – istraživale su gdje je krenula i otišla loptica, zadubljeno su posmatrale i samu lopticu, a sve je to samo još jedan dokaz koliko bebe razumiju da je nešto normalno, uobičajeno, a nešto što nije traži hitnu istragu.

4. Razlikuju dobro od zla

Bebe stare do šest mjeseci točno znaju što je dobro, a što ne, sposobne su donijeti odluku na temelju dobrog i lošeg baš kao i odrasli. Kako bi to dokazali, znanstvenici su se ispred beba igrali jedne igre s lutkama. Jedna je lutka bila zla i gurala je drugu, a druga je lutka bila pomagačica, koja je pomagala drugim lutkama da stignu do cilja. Bebe su svjesno za igru koristile “dobre” lutke, dok su “loše” ignorirale.

5. Odlično procjenjuju karakter

Po znanstvenicima i nekim njihovim istraživanjima bebe točno znaju tko im se sviđa, a tko ne. Upravo zato mnoge bebe znaju imitirati neke ljude i njihove grimase, i to samo one kojima vjeruju. Sigurno ste primijetili da vaša beba ne želi baš svakom ići u ruke, kao i da se na određene ljude čak i mršti.

6. Razumiju statistiku i fiziku

U jednu teglu je bilo stavljeno 12 roze i četiri crne kockice. U drugu su stavili 12 roze i 36 crnih kockica. Nakon toga su iz svake tegle uzeli po jednu roze kockicu tako da bebe ne vide koja im je boja oduzeta. Kako su bebe sklonije rozoj nego crnoj boji, tako su sve odreda posezale za neprovidnom čašom kako bi uzele kockice i njima popunile onu teglu u kojoj je bilo naoko manje roze kockica – dakle onu s više crnih kockica.

Također, čim bebe vide trik-igračku, one znaju da u njih treba nešto ubaciti, ugurati, progurati iako tako nešto nisu nikada dosad vidjele. Osnove fizike, odnosno vlastitog razvoja svaka beba uči prvo uz pomoć gravitacije. Št0 pusti – to padne i odatle kreću i druge kompliciranije fizičke radnje.

7. Znaju kada niste koncentrirani na njih

Pitanje za mame . Da li ste primjetile kada malo “odlutate” mislima da vas beba odmah pokušava odobrovoljiti i privući vašu pažnju? Tijekom istraživanja mame su se namjerno “isključivale” a njihove beba su ubrzo počinjale sa svojim umilnim osmjesima, gugutanjem, mahanjem ručicama, sve kako bi opet pridobile majke da ih gledaju. To je dokaz da je emocionalna inteligencija kod beba na vrlo visokom nivou iako nedostaje životno iskustvo.


 

Tekst: n1info.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close