Događanja

Barbara Matić još jedna olimpijka za Rio

Bivša juniorska svjetska prvakinja Barbara Matić osvojila je brončano odličje u kategoriji do 70 kg na posljednjem Grand Prix turniru u ovoj sezoni, što se održava u južnokorejskom gradu Jejuu, te je tim rezultatom osigurala nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru


Nakon što je u prvom kolu svladala domaću judašicu You (0-2 u kaznama), identičan rezultat joj je bio dovoljan da prođe Britanku Fletcher. Borba za polufinale donijela joj je prvu nositeljicu turnira Njemicu Vargas Koch, koju je bacila na ippon i prošla do drugog polufinala u dva tjedna.

‘Borba protiv prve nositeljice je na kraju ispala najlakšom jer smo pripremili odličnu taktiku. Jako sam zadovoljna što sam nakon zlata uzela broncu i još 120 bodova. Je li moglo bolje? Moglo je da sam uzela i ovdje zlato, ali treba biti sretan’, uz veliki osmijeh rekla je Barbara Matić s medaljom oko vrata.

Kako se ne bi borila i u drugom finalu zaredom, pobrinula se domaća predstavnica Kim koja je pobijedila wazarijem, iako je imala dvije kazne više od Barbare. U borbi za broncu najbolja hrvatska judašica je išla na Izraelku Bolder i wazarijem osvojila treće mjesto na posljednjem Grand Prixu sezone te 120 bodova u utrci za Rio. Time je osigurala 13. mjesto na svjetskoj rang listi i plasman na Olimpijske igre.

Kako se bodovi osvojeni na Grand Prix i Grand Slam turnirima u sto postotnom iznosu pribrajaju za mjesto na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, konkurencija je iznimno velika i nema više poštede u niti jednoj borbi. Zbog toga je uspjeh Barbare Matić još veći.

Do 1. svibnja 2016., kada se zatvara rang lista, Barbari slijedi borba za jednu od prvih osam pozicija koja bi joj donijela status nositeljice na olimpijskom turniru.

U petak je u kategoriji do 63 kg nastupila i Andreja Đaković koja je u prvom kolu izgubila ipponom od Britanke Schlesinger.

Subotnji program donosi još dva nastupa hrvatskih judoka. Najbolji hrvatski judaš Zlatko Kumrić (do 100 kg) borit će se protiv Alžirca Bouyacouba, dok će se Ivana Maranić (do 78 kg) boriti protiv Indijke Kaur.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close