Vijesti

BADEMI – PRIRODNI LIJEK ZA GLAVOBOLJU

Glavobolja je najčešća tegoba modernog čovjeka koju uzrokuju stres, umor i preopterećenost organizma. Neizdrživi pritisak u glavi brojni imaju naviku olakšati brzopoteznom spasiteljicom, tableticom aspirina. A upravo glavni sastojak spasonosne tablete salicin koji umiruje bolove nalazi se u poznatom orašastom plodu. Šaka badema prirodni je aspirin čiji učinak traje dulje, a nepoželjnih reakcija nema.


Glavobolja obično nastaje u zatiljku i uzrokuje slabiju koncentraciju, razdražljivost i malaksalost. S obzirom da su uzroci glavobolje najčešće stres, napetost, gripa, prehlada, upala sinusa i probavne smetnje – stručnjaci neugodnu pojavu tretiraju kao simptom, a ne kao bolest.

Tim više brojni olakšanje za glavobolju traže u alternativnim metodama poput meditacije, ispijanja vode, opuštanja, ali i u hrani. Aspirin, najčešći brzopotezni lijek za bolove u glavi, jednako učinkovito može zamijeniti šaka badema.

Salicin je protuupalna aktivna tvar koju badem sadrži u velikoj količini, a s obzirom na učinkovitost koju ima u otklanjanju bolova brojni ga nazivaju i prirodnim aspirinom. Osim toga, bademi sadrže visoku razinu magnezija koji je važan za bolji protok kisika i nutrijenata u organizmu, što pomaže da se mišići opuste i smanji razdražljivost.

Šaka badema, točnije 10-12 komada dnevno, ublažava i sprečava glavobolje, a orašasti plod možete jesti sirov ili namočen preko noći u vodi pa dodan u obrok.


 

Tekst: zadovoljna.hr

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close