Vijesti

Austrijski političar je napravio grešku prilikom testiranja Coca-Cole na koronu

Društvenim mrežama širi se video koji prikazuje austrijskog političara Michaela Schnedlitza (FPÖ) koji za vrijeme govora pred austrijskim parlamentom testira piće Coca-Cola i dobiva pozitivan antigen test.


Naime, član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz nedavno je izveo svojevrsni performans na sjednici austrijskog parlamenta. Naime, Schnedlitz je pred kolegama odlučio na koronavirus testirati – Coca Colu, a test je utvrdio da je pozitivna, prenosi Unzensuriert.

Gospodine predsjedniče, imamo problem. Imamo slučaj korone u visokoj kući”, rekao je.

Svojim eksperimentom, Schnedlitz je htio ukazati na činjenicu da su brzi antigenski testovi beskorisni, a da porezne obveznike koštaju nevjerojatnih 67 milijuna eura.

A njemački Welt odlučio je upravo temeljem ovog testa kontaktirati proizvođača, Dialab.

Kako piše Faktografanaliza Cola testa pokazuje da Schnedlitz očito test koristi pogrešno – uzima Colu izravno tamponom i kaplje na test. Izostavlja važan korak. Naime, uzorak se uvijek prvo umetne i zarotira u kiselini poznatoj kao pufer, a tek onda se kaplje dalje. Pufer je tekućina koja održavaju pH vrijednost stabilnom, u određenom rasponu.

Zbog izostanka ovog koraka, pojašnjava Welt, kiseline sadržane u Coca-Coli reagirale su s antitijelima koja bi trebala hvatati proteine ​​virusa. Iz tvrtke Dialab na upit Welta su odgovorili i da bi na ovaj način “bilo koji test na trudnoću bio pozitivan”.

Prije nego što časni član (parlamenta) upusti u ovakve neugodne izjave, možda bi imalo smisla samo se malo pozabaviti kemijom ”, poručili su iz tvrtke.

Antigen testovi služe masovnom testiranju, odnosno primarnoj trijaži. Najučinkovitiji su za ljude koji su vrlo zarazni, odnosno s velikim virusnim opterećenjem. To znači da za razliku od PCR testova postoji mogućnost da pozitivni ljudi lažno dobiju negativan rezultat testa.

Unatoč tome, najavljeno je da će osobe koje budu pozitivne biti poslane i na PCR test, prije nego što odu kući u karantenu i pričekaju rezultat. Austrija je naručila oko deset milijuna antigen testova za populaciju veću od 8 milijuna.

 

Foto: Screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close