Astronautu je boravak u svemiru izmijenio DNK

Tena Brnad

Astronauti Mark i Scott Kelly bili su potpuno identični u trenutku kad je Scott otišao na jednogodišnju misiju u svemir, međutim sada se oni razlikuju i na genetskoj razini, piše 24sata


Novi rezultati studije na blizancima astronautima pokazuju da je 7 posto Scottovih gena ostalo promijenjeno i dvije godine nakon što se vratio na Zemlju.

Znanstvenici su u studiji proučavali sve što se događa s Kellyjem prije misije, tijekom misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali i po povratku. U svemu su imali i odličan uzorak za usporedbu jer je njegov brat blizanac Mark ostao na Zemlji tijekom ove misije.

“Što? Moja DNK se promijenila za 7 posto! Tko bi rekao?”, rekao je Kelly koji je dodao u šali kako više ne mora Marka zvati identičnim blizancem.

NASA navodi kako je 340 dana u orbiti aktiviralo ono što nazivaju “svemirskim genima“. Kako opisuju, stres svemirskog putovanja može uzrokovati promjene u biološkom putu stanica i te radnje mogu aktivirati stvaranje novih molekula, poput masnoća ili porteina, raspadanje stanica ili uključiti i isključiti gene koji mogu promijeniti funkcije stanica. Znanstvenici kažu kako su dugotrajne promjene kod Kellyja povezane s imunološkim sustavom, ispravljanjem DNK, formiranjem kostiju, hipoksijom i hiperkapnijom, prenosi 24sata


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u