Intervju

Ana Žagar za Lika Club: “Publika voli naše pjesme zato sto su im bliske i u njima prepoznaju svoje korijene i tradiciju”

Ovaj tjedan razgovarali smo s Anom Žagar iz Drvosječa, popularnog ličkog benda koji je poznat po etno izričaju svoga kraja.


Njihovi veliki hitovi poput “Ličke kape” i “Košulje” pjevaju se na svim druženjima Ličana diljem Hrvatske, a bend je jednako omiljen i među Ličanima u inozemstvu. Novom pjesmom “Raj na zemlji” krajem prošle godine su ujedinili cijelu Hrvatsku i najavili izlazak četvrtog studijskog albuma.

Više o novom albumu, inozemnim turnejama i planovima za 2024. godinu, Žagar je otkrila u ekskluzivnom razgovoru za Lika Club.

Za početak, recite nam kada su nastale Ličke Drvosječe?

Glazbeni sastav Ličke drvosječe nastao je daleke 1979. godine u jednom malom selu nedaleko Plitvičkih jezera.

Koja priča se krije iza imena benda?

Sastav su osnovala trojica braće, Anđelko, Josip i Ivo Žagar. Obiteljski posao je oduvijek bio rad sa drvetom pa i prezime je takvo, /žaga je pila/ pa je slijedom toga prezime Žagar uzeto kao temelj za ime banda.

Kako se rodila vaša ljubav prema glazbi?

Glazbom se bavim od najranije mladosti, a i potičem iz glazbeničke obitelji. Uz školovanje za klavir pjevala sam u crkvenom zboru pod vodstvom prof. Ivice Kontenta te tako stekla osnove za daljnji glazbeni napredak.

Tko je, osim vas, član Drvosječa?

Danijel Turkalj na bubnjevima, Damir Filipčić na basu, Davor Brozović na harmonici, Blažina Danko vokal i Ivo Žagar na gitari.

Iza benda je veliki broj nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. U trenutku kad smo vas kontaktirali za intervju, bili ste na američkoj turneji. U kojim ste sve gradovima i državama do sada nastupali?

Ove godine Phoenix (USA), Cleveland (USA), Montreal (CAN), Vancouver (CAN), Toronto (CAN). Prošle godine smo nastupili u New Yorku, Chicagu, Youngstownu, San Pedru, Steeltonu USA, a prije Covid epidemije smo nastupali na turneji po Australiji i diljem Europe.

Koji nastupi su vam se posebno urezali u sjećanje?

Svaki nastup pokušavamo dovesti do te razine da bude za pamćenje i nama i našoj publici.

Postoje li neke razlike između publike u Hrvatskoj i inozemstvu? Koje vaše pjesme su najpopularnije u domovini, a koje među iseljenim Hrvatima?

Nema razlike između domovinske i iseljene Hrvatske, onaj tko voli pjesmu koja je potekla iz hrvatske glazbene baštine voli je bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazi. Naše najpoznatije pjesme su Lička kapa i Košulja, ali naša publika voli naše pjesme zato sto su im bliske i u njima nađu sebe i prepoznaju svoje korijene i tradiciju.

Ovih dana svjetlo dana je ugledao četvrti album Drvosječa. Koliko je dugo nastajao i koja priča stoji iza pjesama koje se nalaze na njemu?

Nas četvrti album je stvaran duži period i na njemu nismo mijenjali formulu, i dalje pjevamo i pričamo o temama koje su nam bliske, koje su dio našeg svjetonazora i ljubavi prema domovini Hrvatskoj.

Koja pjesma s novog albuma je vama osobno najdraža i zašto?

Ne mogu izdvojiti niti jednu posebno jer sam u svaku od njih pokušala ugraditi srce i dati emociju koju svaka od tih pjesama i zaslužuje.

U nedavnom gostovanju za Laudato TV spomenuli ste da se na novom albumu može čuti dangubica stara 200 godina, recite nam nešto više o tom instrumentu.

Ta dangubica je u obitelji Ive Žagara prenašana sa koljena na koljeno i napravio ju je jedan od njegovih predaka. S obzirom da se radi o instrumentu s unikatnim zvukom koristimo je na svim našim projektima, jer mislimo da je ona jedan od najvažnijih elemenata našeg glazbenog identiteta. Koristimo naravno i moderni instrumentarij i mislim da to daje jednu zanimljivu i uzbudljivu kombinaciju izvornog i modernog.

Jučer ste nastupili na velikom domoljubnom koncertu u Areni Zagreb. Recite nam nešto više o tom događaju.

Privilegija nam je što smo prepoznati od organizatora ovog veličanstvenog koncerta. Arena je rasprodana i nadamo se da su svi kojima je domoljublje i domoljubna pjesma na srcu uživali zajedno sa nama.

Kakvi su planovi i očekivanja benda za 2024. godinu?

I dalje namjeravamo uživati u glazbi i koncertima, i dalje namjeravamo veseliti nasu publiku te se nadamo da će nam dragi Bog dati inspiracije i ideja da stvorimo još glazbe utemeljene na našim izvorištima, hrvatskoj i ličkoj glazbenoj tradiciji.

 

Foto: Privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close