Vijesti

Ako volite Igru prijestolja, Ledenog zmaja ćete obožavati!

Fantastičnu je novelu Ledeni zmaj George R. R. Martin objavio 1980. godine i ponajprije je namijenio djeci i mladima, no danas znamo da je tim nevelikim romanom zapravo najavio veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre prema kojem je snimljena HBO-ova popularna serija Igra prijestolja.


Ako volite prizore sa zmajevima, primjerice kad Drogon i družina lete po nebeskom svodu nad Zmajkamenom,  onda je Ledeni zmaj u novom, bogato ilustriranom izdanju Lumena i u prijevodu Marka Marasa prava literatura za vas.

U Zapadnim je Zemljama ledeni zmaj bio legendarno i strašno biće. Kamo god poletio, za sobom je ostavljao pustu smrznutu zemlju. Nikad ga nitko nije ukrotio. Ledeni je zmaj svojim dahom širio smrt, tišinu i hladnoću. Djevojčica Adara vidjela ga je na nebu tisuću puta. No nije se bojala: bila je zimsko dijete, rođeno u najvećoj mrzlini od pamtivijeka. Prvi ga je put dotaknula kad je imala četiri godine, s pet ga je prvi put zajahala. Ledeni zmaj bio je njezina tajna. Ali u njezinoj sedmoj godini, plameni zmajevi sa Sjevera obruše se na njezin dom i Adari postane jasno da samo ona i ledeni zmaj koji je voli mogu spasiti svijet od uništenja.

Bajkovite ledene slike i teme tog djela pomalo podsjećaju na Andersonovu Ledenu kraljicu, no priča je posve Martinova – u toj zemlji bez imena jahači zmajeva ratuju za kralja, i na svojim letjelicama vode ogorčene plamene bitke. Međutim, mlada junakinja Adara i njezina obitelj na početku su daleko od rata i plamena. Vode miran seoski život, kojim upravljaju zemljoradnja i godišnja doba. Dok se njezina druželjubiva starija braća i sestre raduju toplim ljetnim mjesecima, Adara je čudno, hladno, povučeno dijete. Majka joj je umrla na porođaju, tijekom „najveće mrzline od pamtivijeka”. Ona strastveno voli samo zimu, kao i velikog ledenog zmaja koji tada posjećuje jedino nju. Zbog svoje tajanstvene unutarnje mrzline Adara se ne može zbližiti s ocem, pa nalazi utjehu u zmaju – ali rat dolazi i do njezina mirna sela, i ona mora izabrati hoće li pobjeći s ledenim čudovištem koje oduvijek voli ili ostati sa svojom toplom, ranjivom, ljudskom obitelji.

„Priča je dirljiva i uzbudljiva sama po sebi, a k tome nudi zanimljive uvide u neka opća mjesta iz Martinova kasnijeg serijala Pjesma Leda i Vatre. Na primjer, Adarina majka umire na porođaju, pa se djevojčica nađe u istom položaju kao likovi iz Igre prijestolja Tyrion, Jon Snow i Daenerys. Međutim, za razliku od Tywina Lannistera, koji otvoreno prezire sina Tyriona, Adarin otac silno voli svoju kćer i tuguje zato što se ne može zbližiti s njom”, napominje urednica knjige Miroslava Vučić.

Znakovita je i uloga leda i vatre u priči, dodaje Lumenova urednica. „U Ledenom zmaju, koji je objavljen šesnaest godina prije Martinove Igre prijestolja, ni jedan ni drugi element nije posve dobar. Adara nalazi spas u mraznom prijatelju, ali kad bi zauvijek ostala s njim, kako nagoviješta knjiga, izgubila bi svoju ljudskost. S druge strane, zmajska vatra prži i ubija, ali blaža toplina spašava život. Te dvije suprotstavljene sile jednako leže u srcu Martinovih romana iz Pjesma Leda i Vatre, a uz to daju naslov cijelom serijalu.”

U promotivnom intervjuu za Penguin Random House George R. R. Martin najavio je animiranu filmsku prilagodbu Ledenog zmaja. Warner Bros Animation kupio je prava na priču, a scenarist je David Anthony Durham. Martin je napomenuo da je to „ponajprije priča za djecu” i da se nadaju kako će animirani film biti prikazivan u kinima.

George R. R. Martin autor je s vrha najčitanijih djela ljestvica New York Timesa, jedan je od vodećih suvremenih autora u žanru fantasy – „američki Tolkien”, kako ga je nazvao časopis Time. Njegov bogati opus uključuje romane iz serijala Pjesma Leda i VatreIgra prijestolja, Sraz kraljeva, Oluja mačeva, Gozba vrana i Ples zmajeva – te Vatra i krv, Uspon Zmaja, kao i mnoga druga djela.

Knjigu je ilustrirao Luis Royo, španjolski umjetnik bogata opusa koji je najpoznatiji po raskošnim ilustracijama u žanru fantasyja. Objavljeno je više od trideset zbirki njegovih djela, a radovi su mu izlagani u Barceloni, Madridu, Milanu, New Yorku, Seattleu i Sankt Peterburgu.

 

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close