Događanja

Akcija “Jedan grad – jedna knjiga” promovira čitanje

Akcija ‘Jedan grad – jedna knjiga’, kojom se promiče čitanje i u sklopu koje će Bečanima i njihovim gostima biti ponuđeno sto tisuća besplatnih primjeraka romana ‘Sofijin svijet’ norveškoga književnika, filozofa i scenarista Josteina Gaardera, počela je u srijedu u bečkoj Glavnoj knjižnici (Hauptbibliothek)


‘Akcija ‘Jedan grad – jedna knjiga’, koja je prije 14 godina, kada smo je pokrenuli, bila avantura i izazov, danas je veliki uspjeh’, rekao je prigodom otvorenja bečki gradonačelnik Michael Haeupl.

Akcija ‘Eine Stadt – Ein Buch’ provodi se od 2002. radi promicanja čitanja i približavanja knjige što većem broju čitatelja, a knjige se mogu besplatno uzeti u bečkim knjižnicama, knjižarama i školama.

‘U Norveškoj nema takve hvalevrijedne akcije’, rekao je Gaarder pozdravivši akciju i zahvalivši što je njegovo za poklon Bečanima izabrano njegovo djelo. ‘Ako ljudi u isto vrijeme čitaju istu knjigu, imaju o čemu razgovarati’, dodao je.

‘Sofijin svijet’, rekao je autor odgovarajući na pitanja novinara, roman je o povijesti filozofije, u kojemu četrnaestogodišnja djevojka postavlja pitanja iz filozofije i koji prikazuje kako mladi doživljavaju filozofiju.

Osvrnuvši se na aktualnu izbjegličku krizu naglasio je da ‘Europa stoji pred velikim ispitom i izazovom jer je riječ o ljudskim pravima i zaštiti ljudskih prava’.

Knjiga ‘Sofijin svijet’ objavljena je 1993., prevedena je na šezdesetak jezika, među kojima i na hrvatski, a prodan je u 50 milijuna primjeraka diljem svijeta.

U bečkoj Glavnoj knjižnici, a pod pokroviteljstvom hrvatskoga veleposlanstva u Austriji u srijedu navečer književnu večer ‘Kći između Juga i Zapada’ održat će hrvatska spisateljica, esejistica i prevoditeljica Irena Vrkljan.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close