Vijesti

Accuweather objavio kakvo će biti ljeto

Većina Europe može očekivati sušnije ljeto od prosjeka, no na jugu Italije kao i na Balkanu će biti kiše više od prosjeka zahvaljujući nevremenima koja će se ponavljati, javlja servis AccuWeather, a prenosi 24sata


Vrućine i požari u Francuskoj i Italiji

Najviše temperature zraka u ljetnom razdoblju će prelaziti 32 Celzijeva stupnja u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu. Slična se situacija, iako donekle blaža, očekuje i na području Istre.

Najekstremnije vrućine dovest će do raste temperatura i do 38 Celzijevih stupnjeva na jugu Francuske i na sjeveru Italije.

“Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplinskog vala kasnije tijekom ljeta, u kolovozu, koji bi mogao biti iznimno opasan za stariju i mlađu populaciju”, kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Repper.

Kao posljedica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodprosječna količina padalina, ovom području prijete i povremene jake grmljavinske oluje.

Razorne oluje i poplave

Najveći rizik od opasnih oluja prijeti Pragu, Wroclawu i Varšavi te Minsku. Ove oluje pratit će orkanski vjetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u prometu. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prijete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius. I južni dijelovi Italije te Balkan, kao i jug Hrvatske, bit će izloženi češćim grmljavinskim nevremenima.

Rim, Napulj, Tirana, Sofija i Bukurešt bit će izloženi riziku oluja koje će se sporo kretati i zbog kojih će doći do opasnih poplava.

AccuWeather piše i kako bi na tim područjima moglo biti i periodima u kojima će kiša padati tri do pet dana zaredom. Zbog toga će doći i do povišenog rizika od izlijevanja rijeka te klizišta. Takvo bi vrijeme trebalo spriječiti i pojavu dugotrajnih toplinskih valova.

Ovo će biti snažan kontrast u odnosu na prošlo ljeto s ekstremnim vrućinama na balkanskom poluotoku”, piše AccuWeather.

Suša i nestašica pitke vode

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i sjevernog Balkana. U nekim dijelovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode.

“Ozbiljna suša nakon hladne veljače i početka ožujka mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama”, upozorava AccuWeather.

Toplo i sušno bit će u u Velikoj Britaniji, na sjeverozapadu Francuske, u Belgiji i Nizozemskoj. Valovi vrućine mogli bi pogoditi jug Francuske i sjever Italije.

U Španjolskoj i Portugali bit će vrućih dana, ali će ovo ljeto biti “normalnije” nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine. Očekuje se i iznadprosječna količina padalina, što bi trebalo spriječiti pojavu velikih požara.

Donosi 24sata

 

Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close