DogađanjaVijesti

Hrvatski potomci iz Amerike stižu u posjet svojoj rodnoj Lici

Ove jeseni u posjet rodnom kraju stižu hrvatski iseljenici čiji su pradjedovi pa čak i šukundjedovi u prošlom stoljeću krenuli preko Atlantika, do tada velike i sanjane obećane zemlje – Amerike. Tako će Liku posjetiti više od 30 hrvatskih potomaka koji s velikim ponosom žele osobno doživjeti prostor naše najveće županije te obići sva važna mjesta od kuda sežu njihovi korijeni.


Riječ je već o 4. generaciji hrvatskih iseljenika koji su za svoj kruh došli zaraditi u Američke države i to davne 1912. godine. Upravo te godine, Joso Nikšić iz sela Vukava krenuo je preko oceana za boljim životom. Ubrzo je isto odlučila i njegova žena Katarina Šutić iz Prvan Sela.

Danas, nakon više od 100 godina njihovi potomci dolaze posjetiti crkvu u Perušiću gdje su se Joso i Katarina vjenčali, obići grobove u Širokoj Kuli gdje su pokopani šukundjedi i šukunbake nekih članova široke američke obitelji.

Također, prisustvovat će misnom slavlju u župi Sv. Mateja u Širokoj Kuli u nedjelju 22. rujna. Neizostavan dio puta bit će Plitvička jezera kao i grad Gospić.

Posjet Nicksica Širokoj Kuli 1989. godine

Zanimljivo je spomenuti da se prezime američkih članova obitelji Nikšić malko razlikuje od našeg hrvatskog zapisa.

Naime, kako američki jezik i pismo ne poznaje dijakritičke znakove, tako su Josi prije 112 godina prezime zapisali kao Nicksic. Danas svi njegovi potomci nose tako zapisano Nikšić prezime.

Obiteljsko okupljanje u Wisconsinu 2019. godine

Tradicija okupljanja Nicksica u Americi traje već 50 godina kada se svi članovi okupljaju na unaprijed dogovorenom mjestu. Na prošlom obiteljskom okupljanju Nicksica u Wisconsinu 2019. godine bilo je i dvoje Nikšića, rodom iz Široke Kule, kada se okupilo više od 120 članova obitelji istih korijena.

Tada su prisustvovali brat i sestra čiji su roditelji Joso i Katarina Nikšić (rođ.Šutić). U međuvremenu je preminuo Joe (rođen 1926.) dok je i danas živa Anne-Mary, Katarinina najmlađa kćer koje će sljedeće godine proslaviti 100 godina.

Anne-Mary najmlađa Katarinina kćer koja će uskoro proslaviti 100 godina 
Joe Nicksic s Nikšićima iz Široke Kule 2019. godine.
Prigodne torte za obiteljsko okupljanje

 

 

 

Izvor: Iva Nikšić | Foto: Privatna zbirka

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.




Oznake
Back to top button
Close