Šumarstvo

Opožarena površina ove sezone 534% veća nego lani

Dana 13. rujna 2024. godine u 19:00 sati stupa na snagu Odluka o prijevremenom završetku „Glavnog napora požarne opasnosti“ čime prestaje s radom i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u Divuljama. Odluka je to koju je, u konzultaciji s nadležnim županijskim zapovjednicima duž priobalja i zapovjednikom vojnih snaga, donio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.


Zbog situacije na terenu, a vezano uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama, smanjena je opasnost od izbijanja šumskih požara. Ujedno su najavljene u predstojećem razdoblju vremenske prilike i nepovoljni uvjeti za nastanak požara stoga je i vrlo mala opasnost od požara na otvorenom prostoru”, kazao je zapovjednik Tucaković.

Dodao je i kako se završetak glavnog napora požarne opasnosti odnosi i na prestanak rada Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u Divuljama koji s radom nastavlja u sjedištu u Zagrebu.

Požarna sezona u brojkama

Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u razdoblju od 1. lipnja do 10. rujna zabilježeno je ukupno 2.420 požara na otvorenom prostoru što je povećanje od 40 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Samo požara raslinja je zabilježeno 1.596, dakle 60 % dok je ukupno opožareno 14. 689 ha što je povećanje od čak 534 % u odnosu na 2023. godinu.

I kod ukupnog broja požara je došlo do povećanja od 24 %, a u ljetnom razdoblju je zabilježeno 3.627 požara.

Tijekom glavnog napora požarne opasnosti za 8 velikih požara raslinja ukupno je izdano 13 zapovijedi za izvanrednom dislokacijom vatrogasnih snaga, od kojih se 7 odnosilo na izvanredne dislokacije iz 14 županijskih vatrogasnih zajednica te 6 na dislokacije Intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a.

Ukupno je iz županijskih vatrogasnih zajednica na dislokacijama angažirano 474 vatrogasaca sa 148 vatrogasnih vozila, dok je iz 4 Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a putem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika angažirano 105 vatrogasaca sa 31 vatrogasnim vozilom.

Požari na kojima su angažirani vatrogasci iz drugih županija putem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika:

  1. Ićevo – Skradin (Šibensko-kninska županija) dojavljen 30. srpnja 2024.
  2. Tučepi (Splitsko-dalmatinska županija) dojavljen 30. srpnja 2024.
  3. Vrsine  (Splitsko-dalmatinska županija) dojavljen 31. srpnja 2024.
  4. Solin-Rupotine (Splitsko-dalmatinska županija) dojavljen 31. srpnja 2024.
  5. Knin – Crvena zemlja (Šibensko-kninska županija) dojavljen 15. kolovoza 2024.
  6. Pribudić (Zadarska županija) dojavljen 16. kolovoza 2024.
  7. Oton – Pađane (Šibensko-kninska županija) dojavljen 16. kolovoza 2024.
  8. Žrnovnica (Splitsko-dalmatinska županija) dojavljen 26. kolovoza 2024.

Hvala svima koji su pridonijeli uspješnosti protupožarne sezone 2024.

„Iza nas je iscrpljujuća požarna sezona koju je obilježilo dugotrajni toplinski val i veliki požari koji su nerijetko izbijali na nekoliko lokacija istodobno. Bilo je to izuzetno teško i izazovno za vatrogasce koji su danonoćno gasili požare, sprječavali njihovo širenje i štitili građane, turiste i imovinu. Srećom, možemo reći da su svi požari uspješno ugašeni, bez ljudskih žrtava i većih povreda, a i ovoga puta se dokazalo kako su ulaganje u vatrogastvo i provođenje svih pripremnih radnji ključni za obavljanje zadaća na visokom novu, poštujući sve pravile vatrogasne struke. Svoj veliki obol dali su i pripadnici zračnih snaga, MORH-a i MUP-a stoga koristim priliku zahvaliti svima koji su pridonijeli uspješnoj realizaciji protupožarne sezone 2024.“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Dodao je i kako nas klimatološke promjene suočavaju s činjenicom da nas očekuju sve ekstremniji požari stoga je pravovremena priprema za njih ključna. „Slijedi nam razdoblje analize sezone te iznošenje svega onoga na čemu je potrebno raditi kako bismo bili što spremniji u budućnosti, počevši od uređivanja zapuštenih poljoprivrednih zemljišta do kontinuiranog ulaganja u vatrogastvo te osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova“, zaključno je kazao zapovjednik Tucaković.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.




Oznake
Back to top button
Close