Vijesti

8000 svjetlosnih godina od Zemlje probudila se monstruozna crna rupa

U Mliječnoj stazi na 8000 svjetlosnih godina od Zemlje probudila se monstruozna crna rupa, progutala materijal svoje zvijezde pratilje i na nebu bljesnula kao najsvjetlije tijelo u rendgenskom spektru, objavila je jučer Europska svemirska agencija (ESA)


Binarni sustav V404 Cygni sastavljen od crne rupe i zvijezde bio je gotovo nevidljiv punih 26 godina. No ESA-ina letjelica Integral satellite prošli je tjedan zabilježila izuzetno snažan bljesak visoko-energetskog elektromagnetskog zračenja.

Prve znake buđenja, jačanje gama zračenja, zabilježio je 15. lipnja Burst Alert Telescope na NASA-inom satelitu Swift. Na znak uzbune astronomi širom svijeta požurili su usmjeriti svoje zemaljske i svemirske teleskope prema sustavu u zviježđu Labuda.

‘Ponašanje ovog izvora trenutno je izuzetno; sjajni bljeskovi ponavljaju se u vremenskim intervalima kraćim od sata što se rijetko viđa u sustavima crnih rupa’, rekao je Erik Kuulkers iz ESA-e.

‘Trenutno je postao najsjajniji objekt na nebu u području rendgenskih zraka – 50-ak puta je sjajniji od Rakove maglice koja se smatra jednim od najsjajnijih tijela visoko energetskog neba’, dodao je.

Astronomi procjenjuju da je crna rupa u sustavu V404 Cygni 12 puta masivnija od Sunca, dok njezina prateća zvijezda ima upola manju masu od Sunčeve. Crnu rupu otkrili su Japanci i Rusi 1986. godine tijekom posljednjeg razdoblja njezinih intenzivnih aktivnosti. Iako je od tada utihnula, njezina aktivnost nije potpuno prestala. Ona je nastavila izvlačiti i prikupljati materijal iz prateće zvijezde. S vremenom se u akrecijskom disku oko nje nakupila kritična količina materijala, on je počeo upadati u rupu, jako se zagrijao i počeo emitirati intenzivno zračenje. Dio tog materijala nije nestao u crnoj rupi već je u obliku mlaza izbačen daleko u svemir.

Stručnjaci smatraju da se ovo nakupljanje i propadanje materijala koje kulminira snažnim bljeskovima odvija u vremenskim ciklusima od 30-ak godina. Naknadne provjere starijih snimaka neba potvrđuju da su bljeskovi zabilježeni i 1956. i 1938. godine.

‘Astronomska zajednica je ushićena. Kada je crna rupa otkrivena, mnogi među nama nisu bili profesionalni astronomi, a instrumenti i oprema iz toga vremena ne mogu se usporediti s flotom svemirskih teleskopa i golemom mrežom zemaljskih promatračnica koje danas imamo na raspolaganju’, rekao je Kuulkers. ‘To je definitivno prilika kakva se pruža jednom u životu’, dodao je.

Na donjoj lijevoj fotografiji dijela noćnog neba snimljenoj u svibnju V404 Cygni se gotovo uopće ne vidi. Njezina lokacija označena je križićem. Na desnoj snimci od 18. lipnja jasno se vidi kao najsvjetlije tijelo u području rendgenskih zraka.

Znanstvenici se nadaju da će im promatranja aktivnosti crne rupe, koja će potrajati do početka srpnja, omogućiti bolje razumijevanje geometrije akrecijskog procesa crne rupe.

‘Ovo je definitivno materijal za udžbenike astrofizike u godinama koje dolaze’, zaključio je Kuulkers.


 

Tekst: tportal

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close