Scena

80 posto hrvatskih tinejdžera sluša glazbu preko mobitela

Današnji tinejdžeri imaju posve nove alate koje ih vode kroz život, a jedan od onih najistaknutijih je naravno mobilni uređaj.

Fotografije, video, Facebook, Instagram, glazba, samo su dio svakodnevice jednog prosječnog tinejdžera. Što slušaju hrvatski tinejdžeri i na koji način, istražio je portal teen385.com među 3000 mladih.

Istraživanje je pokazalo kako većina mladih aktivno prati glazbene trendove od čega 70% sluša samo glazbenike koji ih zanimaju, a 16% svakodnevno odvaja vrijeme kako bi preslušali nove bendove i izvođače. Čak 80% njih glazbu sluša preko mobitela, 18% putem računala, a samo 2% putem klasičnog radio prijemnika. Na koncerte odlaze u malom broju, a 35% tinejdžera nema nikakvu naviku odlaženja na koncerte.

Iako gotovo polovica tinejdžera preferira stranu glazbu, svaki četvrti sluša narodnjake, što je pomalo porazna statistika. Utješna je činjenica da je ipak više onih koji biraju alternativnije glazbene pravce – “30% mladih sluša punk, metal, elektronsku glazbu, hip hop i slične žanrove, dok ih 40% sluša popularnu glazbu koja se vrti po televizijskim i radio postajama.”, pokazuje istraživanje.

65% mladih skida glazbu s Interneta, a tek 12% kupuje cd-ove za koje su spremni izdvojiti do 100 kuna.

Od stranih izvođača najpopularniji su i dalje One Direction, Taylor Swift, Ed Sheeran, 5 SOS, Maroon5, Selena Gomez i One Republic.

Među domaćim (hrvatskim, ali i regionalnim) izvođačima izdvajaju se: Elitni odredi, Severina, Jelena Rozga, Sandra Afrika, Lana Jurčević, Opća Opasnost, Vatra i SARS.

Tekst: zimo.dnevnik.hr

Foto: ismooth.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close