Vijesti

8 namirnica koje ublažavaju zadah od luka

Mladi luk je nezaobilazni dio uskrsnog stola. Međutim, ova ukusna i zdrava namirnica ima i dobro poznatu neugodnu nuspojavu – loš zadah. I tome problemu možete stati na kraj, a u tome će vam pomoći idućih osam namirnica.


1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidantom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj šupljini. Špinat, crni čaj, jabuke i gljive također pršte polifenolima pa se nakon konzumiranja luka preporuča grickanje ili ispijanje jedne od tih namirnica.

2. Kruh
Jedite šnitu kruha uz uskršnji objed i spriječit ćete loš zadah. Poznato je da općenito nedostatak ugljikohidrata u prehrani može pridonijeti neugodnom zadahu.

3. Svježe bilje
Klorofil iz svježeg bilja upija mirise, stoga ga žvačite nakon što ste jeli luk. Odličan izbor bit će peršin, menta, kopar, bosiljak, ružmarin, timijan, zmijina trava i korijander. Ako vaše jelo već sadrži svježi peršin ili drugo svježe bilje žvačite ga za trenutno svježiji dah. Progutate li bilje nakon što ste ga prožvakali produžit ćete njegovo djelovanje u borbi protiv lošeg zadaha.

4. Jabučni ocat
Šalici vode dodajte pola žličice jabučnog octa i grgljajte. Ne samo da će vam u ustima ostati ugodan osjećaj svježine već ćete se i riješiti okusa luka koji je možda ostao na jeziku.

5. Soda bikarbona
Mješavina soda bikarbone i vode jedan od najpoznatijih ‘lijekova’ za neugodan zadah. Soda bikarbona je također odlična za ribanje jezika na kojem se skupljaju toksične kiseline krive za loš zadah.

6. Mlijeko
Popijete li mlijeko prije ili tijekom jela vaš dah će ostati ugodan i svjež. Masnoća u mlijeku neutralizira sumpor koji se nalazi u luku, dok voda iz mlijeka djeluje kao sredstvo za ispiranje usta. Punomasno mlijeko učinkovitije je od obranog jer sadrži više masnoća.

Pročitajte više na zadovoljna.dnevnik.hr

 

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close