Vijesti

7 razloga za konzumiranje zelenog čaja

Zeleni čaj je izrađen od nefermentiranog lišća. Poznat je po svojim visokim antioksidativnim svojstvima i spojevima naziva katehini, koji odlično tope masnoće. Alkaloidi, kao što su kofein, imaju stimulirajući efekt.Zeleni čaj značajno smanjuje depresiju i razinu stresa. Nedavna studija objavljena u Public Health Nutrition otkrila je da ispitanici koji konzumiraju više od četiri šalice zelenog čaja dnevno, imaju 51 posto manju vjerojatnost od pojave simptoma depresije.

Topi kilograme

Pokušavate li izgubiti nekoliko kilograma, uključite zeleni čaj u svoju prehranu. Kofein i stimulansi, poput L-theanine, koji se nalaze u zelenom čaju pomoći će suzbiti apetit. Na taj ćete način smanjiti unos kalorija i povećati termogenezu, što pridonosi mršavljenju. Zeleni čaj je odlična zamjena za slatke napitke.

Smanjuje podočnjake

Kofein može pomoći pri smanjivanju tamnih ili otečenih krugova oko očiju. Ohlađene vrećice čaja stavite na kapke, a njihovo umirujuće djelovanje ublažit će podočnjake.

Zadah

Nitko ne voli loš zadah, a polifenoli iz zelenog čaja spriječit će stvaranje bakterija u usnoj šupljini koje i uzrokuju smrad u ustima.

Kolesterol

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u smanjenju kolesterola i krvnog tlaka, zbog katehina koji sadrži. Zeleni čaj također može pomoći u snižavanju takozvanog lošeg kolesterola.

Prehlada

Nekoliko spojeva koji se nalaze u zelenom čaju igraju ključnu ulogu u tome kako vaš imunološki sustav funkcionira. Čaj je prirodni lijek protiv grlobolje, a antioksidansi koje sadrži su odlični za cjelokupno zdravlje organizma.

Opekline od sunca

Zeleni čaj štiti od tegoba uzrokovanih ultraljubičastim zrakama, posebno kada je u pitanju rak kože. Katehin u zelenom čaju može spriječiti i upalu kod opeklina od sunca. No, to ne znači da ne trebate upotrebljavati i kreme sa zaštitnim faktorima.


 

 

Izvor: magazin.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close