Turizam

7 povijesnih mjesta koja su nestala zbog gluposti

I sami znate da su se mnogi povijesni nalazi izgubili vremenom, ali rijetko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine. Donosimo 7 mjesta koja su nestala zbog ljudske gluposti…Kamen iz Singapura


Vjerojatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptirati. Ipak, kad je 1843. britanska britanska vojska odlučila podići utvrdu, ovaj kamen nisu poslali primjerice u British Musem, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3500 godine, možemo reći da je svjedočilo Isusovu rođenu, dolasku Kolumba, pada Berlinskog zida, ratovima…Tako je i bilo sve do prije tri godine, kad je lokalna ovisnica Sara Barnes slučajno zapalila stablo koje je izgorjelo do temelja.

Arheloška nalazišta u Atacami

Kao najsuše mjesto na zemlji, arheološka nalazišta su se mogla sjajno vidjeti u Atacami, a neki tragovi su navodni bili stari i 18 tisuća godina. Tako je sve bilo do prije šest godina, kad se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih prijetnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro provjerili rutu pa je šest nalazišta zauvijek izgubljeno.

Grob proroka Jone

Mjesto u Mosulu koje su rado posjećivali i kršćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova uopće, s obzirom da potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Ipak, vođe ISIS – a prošle godine su ga digle u zrak, uništivši na taj način, dio dragocjene svjetske povijesti.

Špilja Mayrieres
Crteži u ovoj francuskoj špilji nastali su prije 15 tisuća godina i bili živi sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila napraviti dobro djelo i očistiti grafite iz ‘nekih lokalnih’ špilja. Naravno, dalje možete pretpostaviti, grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umjesto dobrog djela uništili dio povijesti.

Sirija

Dobar dio Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi povijesni dijelovi. Tako više ne postoje ili postoje u jako lošem stanju Aleppo souk, Krak des Chevalier i mnoge druge povijesne stvari u Siriji, poput Palmire. Uostalom, o tome najbolje govori izvješće UNESCO – a iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrijednih spomenika diljem zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava povijest, Saudijci je uništavaju sami. U zadnjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98% ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od nekad zemlje bogate poviješću, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas


Tekst/Foto: punkufer.dnevnik
Video: youtube

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close